![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,mam problem z przekazaniem zmiennej pomiędzy dwoma stronami PHP.
Piszę skrypcik do wysyłania wiadomości.Chcę tam umieścić tzw. kod autoryzacyjny (jako zdjęcie) Zatrzymałem się na pewnej rzeczy. Mianowicie: Dane z pól formularza wysyłam za pomocą $_POST['name']; i to działa. Ale muszę przesłać zmienną $zmienna. Nie pochodzi ona z żadnego pola formularza. Ta zmienna to liczba/tekst wygenerowany przez funkcję random. Chciałbym ją wysłać podobnie jak robi to funkcja $_POST czy też $_GET,ale nie wiem jak. Dane poprzez te funkcje udało mi się wysyłać jedynie z pól formularzy. Teraz mam zwykłą zmienną ,której user nie wpisuje i chce ją "przenieść" na drugą stronę w tym samym momencie,gdy user naciska "Wyślij" by wysłać formularz... Tak żeby na tej zmiennej można było operować na tej drugiej stronie jak za pomocą $_POST Mam nadzieje,że zrozumieliście... Proszę o pomoc. PS://Na co dzień nie zajmuje się PHP,więc proszę o zrozumienie... Ten post edytował franz87 10.04.2011, 21:40:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_SESSION, $_COOKIE
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo zrobić ukryte pole tekstowe i do niego przypisać tą wartość.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy zmienna, ktora chcesz przekazac jest jakims hashem, na podstawie ktorego sprawdzasz, czy formularz zostal wyslany z Twojej strony? Jezeli tak, to sesja, jezeli nie to ukryte pole formularza
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z ukrytym polem formularza jest to tyle problem że łatwo je podejrzeć i zmienić wartość.
A ja proponuje inne rozwiązanie. A jakbyś przy formularzu dopisał do adresu pliku w action ten random w postaci GET'a? dla przykładu:
A później w pliku formularz.php wczytaj sobie zawartość $_GET['id'] Ten post edytował Wilu88 11.04.2011, 09:30:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z ukrytym polem formularza jest to tyle problem że łatwo je podejrzeć i zmienić wartość. A ja proponuje inne rozwiązanie. A jakbyś przy formularzu dopisał do adresu pliku w action ten random w postaci GET'a? A później w pliku formularz.php wczytaj sobie zawartość $_GET['id'] A tego nie da się łatwo zmienić? (IMG:style_emoticons/default/nerdsmiley.png) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wydaje mi się że łatwiej zmienić wartość ukrytego pola w formularzu. Może się mylę.
W każdym razie jeżeli obie podstrony są częścią jednej witryny to najlepszym rozwiązaniem jest sesja i tyle. A jeżeli obie strony są na innych serwerach i działają jako osobne witryny to wg. mnie najlepiej tak jak podałem wcześniej |
|
|
![]()
|
|
Wartość w ukrytym formularzu możesz zmienić tylko za pomocą czegoś a'la FireBug (albo się mylę? ). A do GETa może się dobrać każdy, kto używa przeglądarki, wie co to jest pasek adresu i spodobają mu się tam różne cyferki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.Dzięki za pomoc.Zrobiłem ukryte pole.Działa.
To ma być tylko kod weryfikujący,na stronie mającej mało odwiedzin,więc powinno być bezpieczne... Pozdro Dzięki! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 08:53 |