![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 5.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam stronę główną "index.html" której jednym z elementów jest
oraz plik - "tresc.html" - gdzie znajdują się Chciałbym aby po kliknięciu linku w "index.html" załadować do niego element np z pliku "tresc.html" jednak bez pozostałych informacji. Pliki znajdują się w tej samej lokalizacji. Czy jest jakiś sposób, żeby zrobić to z pomocą jquery/ajax? Czekam na odp i pozdr - 5s PS: To mój pierwszy post tutaj - więc w razie czego proszę o wyrozumiałość (mam nadzieję, że niczym nie zgrzeszyłem:) - informacji tej szukam od 2 dni. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy evencie success swojego ajaxowego wywołania daj coś takiego:
Trochę dziwną drogę do tego wybierasz, ale jak nie możesz inaczej to zrób tak ![]() Życzę miłego pobytu na forum. -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
może spróbuj czegoś takiego: Kod $('#result').load('tresc.html #txt2'); wtedy jQuery pobierze dokument z linka i sprawdzi go pod kątem selektora, który podajesz po spacji, więcej: http://api.jquery.com/load/ -> Loading Page Fragments Pozdrawiam -------------------- errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@cim twój sposób jest lepszy, nie wiedziałem, że można tam selektorów używać
![]() -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 5.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jasne, wystarczyło wejść na API jQuery; ) Ale nie przyszło mi do głowy, że load(); wykorzystuje tak banalne rozwiązania. Dzięki chłopaki za oba sposoby!
Robię to w ten sposób, żeby ubezpieczyć stronę w przypadku braku obsługi skryptów i dla robotów - jeśli skrypty są obsługiwane, wyniki ładują się na str głównej a jeśli nie - link prowadzi do podstrony z własnymi stylami, formatowaniem i linkami ale z tą samą treścią. Dzięki temu nie muszę tworzyć dwóch oddzielnych plików z takim samym tekstem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:45 |