![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, znalazłem na forum taki oto temacik:
klik Jest tam przedstawiona bardzo fajna funkcja:
przydatna i to bardzo nie powiem, niemniej jednak ma dla mnie jedną wadę otóż, po wstawieniu jakiegoś tekstu kursor zostaje w miejscu, dla przykładu: wpisuję wyraz 1 i wypisuje mi: wyraz1 wpisuję wyraz 2 i wypisuje mi: wyraz2 wyraz1 a ja chciałbym żeby wypisał mi: wyraz1 wyraz2 reasumując, jak zmienić tą funkcję żeby najpierw wpisało mi wyraz w miejscu kursora a później kursor automatycznie przesunął się za ten wyraz? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca rozumiem... - opisz dokładniej.
Niemniej musisz: 1) wiedzieć ile znaków ma dodawany ciąg 2) znać aktualną pozycję kursora 3) ustalić nową pozycję dla tego kursora( dodając czy tam odejmując od aktualnej pozycji ilość znaków) i teraz dla 1) string length 2) i 3) http://blog.vishalon.net/index.php/javascr...on-in-textarea/ -> niżej masz link do przykładu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra to w chwili obecnej urządzi mnie inne rozwiązanie: jak po wstawieniu dowolnego tekstu w textarea w dowolnym miejscu ustawić się na samym końcu tak jak to jest w tym edytorze na forum?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak samo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - liczysz ilość znaków, a następnie zmieniasz pozycję kursora. Prowizoryczny, ale działający kod:
--edit-- Myślisz, że jak zrobisz śmietnik na forum zakładając 3 tematy na ten sam temat to ktoś Ci szybciej pomoże czy jak? Ten post edytował Ociu 3.04.2011, 15:08:39 |
|
|
![]()
|
|
ok działa:P reasumując funkcja która wstawi jakikolwiek znak w dowolne miejsce textarea a później przeniesie sie na koniec będzie wyglądała następująco:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Zacznijcie używać odpowiednich tagów do kolorowania składni. Jeżeli nie, temat będzie zamknięty.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:02 |