![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie jak napisać następujące zapytanie:
tak, by grupowało dodatkowo każdy rekord `users_items` jeśli występuje więcej niż jeden raz. Może być np. w ten sposób, że dodaje do każdego rekordu dodatkowe pole o nazwie `ilosc` i tam jest liczba występowania np. 1, 2, 3 "Pomógł" czeka. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem z formułowałeś bardzo zawile, myślę że chodzi Ci o to by wyświetlić listę przedmiotów jakie ma użytkownik, dodatkowo podliczając ilość posiadanych przedmiotów tego samego typu.
Cytat by grupowało dodatkowo każdy rekord `users_items` jeśli występuje więcej niż jeden raz to co napisałeś jest trochę bezsensowne, bo każdy rekord może wystąpić tylko raz, tobie chodziło przecież o to żeby nie powtarzały się wartości w kolumnie item_id tabeli user_items (czyli chcesz grupować kolumnę item_id tabeli user_items, a nie rekord), prościej mówiąc by zamiast powtarzać tę wartość policzyć ilość wystąpień tej wartości. Poza tym następnym razem dobrze by było gdybyś podał strukturę twojej bazy danych i przykładowe dane, co by ułatwiło sprawę. Zapytanie które spełnia Twoje oczekiwania myślę że wygląda tak:
Ten post edytował jaslanin 2.04.2011, 16:57:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa cudownie. Wybacz, że słabo opisałem problem. Oczywiście obiecane "pomógł" daję.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 00:52 |