![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 7 Dołączył: 18.01.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, to moja pierwsza styczność z tym frameworkiem (wersja 1.4.9). Próbuję wyciągnąć dane z bazy za pomocą doctrine.
Pytanie wygląda tak:
a rezultat tak: Kod 500 | Internal Server Error | Doctrine_Exception Couldn't find class pages at () in SF_SYMFONY_LIB_DIR/plugins/sfDoctrinePlugin/lib/vendor/doctrine/Doctrine/Table.php line 299 pytanie co robię źle?? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 7 Dołączył: 18.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uuu... widać że się dokumentacji nie czyta.
Aby móc pobierać dane z istniejącej bazy danych którą stworzyłeś ręcznie, musisz wygenerować za pomocą symfony model.. najprościej symfony doctrine:build-schema i czytać uważnie dokumentację (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 7 Dołączył: 18.01.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uuu... widać że się dokumentacji nie czyta. Aby móc pobierać dane z istniejącej bazy danych którą stworzyłeś ręcznie, musisz wygenerować za pomocą symfony model.. najprościej symfony doctrine:build-schema i czytać uważnie dokumentację (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif) faktem jest, że tego nie doczytałem problem natomiast po zbudowaniu schematu bazy się nie rozwiązał (plik schema.yml został ładnie utworzony natomiast problem pozostał dalej taki sam) //P.S. a co się tyczy nie czytania dokumentacji to wydaje mi się że każdy inny framework można odpalić (Zend, KO2 i 3, Cake) ale nie Symfony. Przez 2 gdzodziny dochodziłem dlaczego mi nie działa kontroler tak jak potrzeba a okazało się że nie ma utworzonego widoku dla niego (co dla mnie było niemałym zaskoczeniem). Ten post edytował adasiu 1.04.2011, 22:26:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 7 Dołączył: 18.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
symfony cc
//Poza tym nie chodzi o plik schema.yml, tylko sprawdz czy Ci się utworzyły pliki z klasami w lib/doctrine/ Ten post edytował Potter125 1.04.2011, 22:25:17 |
|
|
![]()
|
|
symfony cc //Poza tym nie chodzi o plik schema.yml, tylko sprawdz czy Ci się utworzyły pliki z klasami w lib/doctrine/ Takowe pliki mi się niestety nie utworzyły (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Jak tworzyłeś schemat bazy?
Ręcznie czy przez schema.yml ? |
|
|
![]()
|
|
Baza łącznie z danymi została wypełniona ręcznie.
Symfony zostało zainstalowane z peara. Utworzyłem moduł (i do tego template) i zmieniłem routing z domyślnego na moduł który został utworzony. Wykonałem wg podpowiedzi polecenie symfony doctrine:build-schema co sprawiło, że utworzył się plik schema.yml ze schematem. Rozumiem, że gdybym chciał wyciągnąć dane za pomocą propela to dokładnie w taki sam sposób muszę wpierw zbudować strukturę bazy?? I jeszcze pytanko, czy jest możliwość pobrania danych z bazy za pomocą najzwyklejszego zapytania, tak jak np w KO3
|
|
|
![]()
|
|
no i ok.
Nakierowałem Cię i myślałem że sam pogłówkujesz, ale.... Oczywiście wszystko przebiegało poprawnie. Stworzyło Ci w pliku schema strukture bazy teraz doctrine:build-model i stworzy Ci model, czyli to co chciałeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Potter125 2.04.2011, 08:39:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 18:06 |