![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 29.03.2011 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Raczkuję dopierow PHP, ale na tyle żeby się uczyć. Otóż mam problem gdy chcę edytować rekord w bazie używając do tego ID wyświetla mi " udano ", ale tak nie jest.... Oto mój kod
a to forma
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 5 Dołączył: 4.08.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
problem jak sie nie myle jest w dodawaniu tego newsa czy co tam masz
Zrób takie coś i powinno dzialać
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zobaczymy czy coś krzyknie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 29.03.2011 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety nic z tego nie działa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Nadal pokazuje ze dodane poprawnie ale news sie nie zmienia http://36i6.co.uk mam takze w polu value dla title w ormie dla edycji zeby pokazywalo czyli echo zawartosc tabeli title ale nie pokazuje tak samo nie wiem dlaczego |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a zrób
echo $_GET['id']; zobaczymy czy coś w nim jest a i skąd wysyłasz te $_GET['id'] do tego pliku Ten post edytował kadlub 30.03.2011, 18:22:10 |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy o to chodziło, ale normalnie edytując ID 24 forma łapie edycję Id 24... Pisze że zmieniło, ale neistety nic nie zmieniło
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''title'='ada', 'body'='ada' WHERE 'id'=''' at line 1 wiem juz ze nie łapie ID. Skad wiem ? Kliknolem edit wpisalem do title ada do body ada dalem zeby dodalo i pokazalo mi ten blad i title jest ada body ada ale nie ma id |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Pytanie czy w zmiennej $id z zapytania $sql jest jakaś wartość, a z tego co widzę to raczej nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
Tak jak sugerował Ci już kadlub, gdzieś w okolicach $id=$_GET['id']; zrób echo $_GET['id']; Zwykle taką zmienną przekazuje się w adresie.
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy o to chodziło, ale normalnie edytując ID 24 forma łapie edycję Id 24... Pisze że zmieniło, ale neistety nic nie zmieniło You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''title'='ada', 'body'='ada' WHERE 'id'=''' at line 1 wiem juz ze nie łapie ID. Skad wiem ? Kliknolem edit wpisalem do title ada do body ada dalem zeby dodalo i pokazalo mi ten blad i title jest ada body ada ale nie ma id czyli nic nie masz w tym GET pewnie jak wpiszesz na sztywno to dodoa |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
nie odpowiedziałeś na moje pytanie skąd wysyłasz tego geta (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
ska wysyłam ? Jak pisałe mw początku tematu raczkuje dopiero więc prosiłbym jasniej jak krowie na rowie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jesli chodzi z jakiego pliku to z edit.php i z delete.php (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Jesli ktos chce sie smiac z mojego podejscia do czegos bez znajomosci tematu to prosze bardzo (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat // get value of id that sent from address bar $id=$_GET['id']; Pisze jak byk, że wartość $id jest pobierana z paska adresu. Troszke się pogubiłem, ale spróbuj czegoś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
wlasnie podsunoles mi pewien pomysl (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wyprubuje go najpierw (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
dziala jak marzenie ale jak uzyje zamiast id=24 dam <? echo $row['id']; ?> juz nie dziala |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie podsunoles mi pewien pomysl (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wyprubuje go najpierw (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dziala jak marzenie ale jak uzyje zamiast id=24 dam <? echo $row['id']; ?> juz nie dziala No to podsune Ci kolejny pomysł: PLIK cos.php
PLIK cos2.php
|
|
|
![]()
|
|
nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale do Updare używam tego samego kodu c do usuwania tylko ze zmienionym $sql
Ten post edytował webfreak 30.03.2011, 19:09:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj sobie do formularza:
i odczytuj id za pomocą tablicy $_POST, bo takie przesyłanie części danych w getem, a części postem, to niezbyt dobre rozwiązanie. Zapytanie możesz zapisać tak:
lub
tak czy inaczej daj echo $sql, żeby zobaczyć co siedzi w zapytaniu, jeżeli id nadal będzie puste to dodaj var_dump($_POST), żeby zobaczyć, czy dane zostały przesłane. |
|
|
![]()
|
|
to co mi wyszło
UPDATE news SET title='adam', body='adam ' WHERE id=''array(4) { ["title"]=> string(4) "adam" ["date"]=> string(0) "" ["id"]=> string(0) "" ["body"]=> string(6) "adam " } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dodaj sobie przed tym formularzem <?php var_dump($row); ?> i napisz co ci wyrzuca, bo z tego co napisałeś, to widać, że brakuje parametru id.
Pokaż też w jaki sposób pobierasz dane do $row. |
|
|
![]()
|
|
co wiem do tej pory to to że forma nie dostaje żadnego ID już robię to o co poprosiłeś
daje mi NULL o to ci chodziło (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
Ten post edytował webfreak 30.03.2011, 19:25:48 |
|
|
![]()
|
|
A dodałeś to pole hidden, co napisałem ci wcześniej.
var_dump($row) zwraca null? To dlaczego w formularzu masz <?php echo $row['title']; ?> ? a jak nie chodziło ci o $row, to napisz w jaki sposób ładujesz do tej zmiennej dane. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 30.09.2025 - 17:27 |