![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak w temacie zaczynam zabawe z ZF no i sie zaczelo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Moj pierwszy problem dotyczy tworzenia projektow a wlasciwie miejsca gdzie ZF go tworzy.. na windowsie z konsoli tworzy mi to w ../users/user/nazwa_projektu Gdzie mogę to zmienic zeby tworzylo mi tam gdzie ja chce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
domyślnie w widowsie jak odpalisz konsole to jestes wlasnie w /users/users/bla bla
jeśli mnie pamięć co do zf nie myli - to wystarczy przejsc po prostu do folderu gdzie chcesz miec ten projekt np: d: cd ZfProjects i wtedy sie znajdziesz w tym katalogu, ale chyba kłania się obługa konsoli;< |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kurcze nie pomyslalem o tym .. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) myslalem ze wychodzi to bardziej z konfiguracji zf
Czasem najproste rozwiazania wydaja sie najtrudniejsze PS Nie zamykajcie tematu byc moze jeszcze go wykorzystam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam kolejny problem.. mianowicie stworzylem sobie kontroler "book" stworzyl mi sie oczywiscie BookController i odpowiedni view z jakims defaultowym html-em w mysl zenda wpisujac w adresie http://localhost/zftest/public/book powinna mi sie wyswietlnic strona z tym ze wlasnie defaultowym html-em, prawda? A tym czasem mam 404 :/ Jakies pomysly dlaczego? To nizej chodzi normalnie http://localhost/zftest/public EDIT: Problem rozwiazany, gdyby ktos mial cos podobnego to sprawdzic prosze httpd i sekcje .htaccess "AllowOverride All" EDIT: Pytan ciag dalszy... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Sprawa tyczy sie routing-ow Zgodnie z tym co jest w dokumentacji http://framework.zend.com/manual/1.11/en/z...er.routes.regex nasuwa mi sie pytanie czy dla kazdego linku o innym kontrolerze, module, akcji musze dodac routing !? Napewnie nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) wiec jak to ogarnac?? Z tego co na necie przeszukalem to jesli mamy inne moduly, controlery trzeba dodawac nowy router bo z tego co jeszcze zauwazylem mozna pozniej na podstawie nazwy rutera tworzac linki uzywac ten nazwy i linki sie robia same... linki czy menu obojetnie... Moge zrobic jakis plugin z tymi maskami .. ale przeciez to bez sensu... Mozna zrobic jakis dispatch gdzie sam na podstawie baseUrl-a bede definiowac moduly, kontrolery, akcje i inne rzeczy (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Dajcie jakies podpowiedzi od czego zaczac (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował wiiir 8.04.2011, 22:35:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 11 Dołączył: 27.10.2010 Skąd: Kutno/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz tworzyć w Zendzie, to polecam Ci netBeans'a lub ZendStudio. Przewaga tego pierwszego jest taka, że jest darmowy - Za to ZendStudio sprawuje się jakoś tak lepiej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Minus taki, że nie jest darmowy. Oba programy są praktycznie identyczne. Oba wspierają Zend Tools - co jest gigantycznym plusem. Po instalacji Zend Tools mamy automatycznie skonfigurowane środowisko do pracy - a z netBeansem czasem są problemy (instalacja wtyczki do Zenda jest banalnie prosta).
W netBeansie jak stworzysz sobie projekt w php, to masz możliwość wybrania frameworka: Zend lub Symfony. Po wybraniu Zenda tworzy Ci całą strukturę i podstawowe pliki. Prawym klikasz na nazwę projektu, wybierasz Zend>Run Command i możesz wpisać komendę. Ja zaczynam zawsze od enable layout. Jeżeli chodzi o routing to w standardowej konfiguracji wygląda on tak: domena.pl/kontroler/akcja. Jeżeli tworzysz aplikację opartą o moduły (bardzo polecam!) to standardowe ścieżki tworzą się następująco: domena.pl/modul/kontroler/akcja/ Komenda w zend tools na to jest następująca: create module admin i tworzy Ci moduł admin musisz sobie jeszcze stworzyć kontroler index, ponieważ ta komenda nie tworzy go automatycznie, oraz wrzucić plik Bootstrap.php w katalog modułu na następujące zawartości:
Oczywiście w przypadku innych modułów musisz zmienić nazwę klasy - ale to raczej nie jest problem. Ja korzystam ze standardowych ustawień routingu i w 100% mi to wystarcza. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:39 |