Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [ZF]Pierwsze kroki
wiiir

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak jak w temacie zaczynam zabawe z ZF no i sie zaczelo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Moj pierwszy problem dotyczy tworzenia projektow a wlasciwie miejsca gdzie ZF go tworzy.. na windowsie z konsoli tworzy mi to w ../users/user/nazwa_projektu

Gdzie mogę to zmienic zeby tworzylo mi tam gdzie ja chce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
usb2.0

-----

domyślnie w widowsie jak odpalisz konsole to jestes wlasnie w /users/users/bla bla
jeśli mnie pamięć co do zf nie myli - to wystarczy przejsc po prostu do folderu gdzie chcesz miec ten projekt np:
d:
cd ZfProjects
i wtedy sie znajdziesz w tym katalogu, ale chyba kłania się obługa konsoli;<
+Quote Post
wiiir

-----

kurcze nie pomyslalem o tym .. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) myslalem ze wychodzi to bardziej z konfiguracji zf

Czasem najproste rozwiazania wydaja sie najtrudniejsze

PS
Nie zamykajcie tematu byc moze jeszcze go wykorzystam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Mam kolejny problem.. mianowicie stworzylem sobie kontroler "book"

stworzyl mi sie oczywiscie BookController i odpowiedni view z jakims defaultowym html-em

w mysl zenda wpisujac w adresie

http://localhost/zftest/public/book

powinna mi sie wyswietlnic strona z tym ze wlasnie defaultowym html-em, prawda? A tym czasem mam 404 :/

Jakies pomysly dlaczego?

To nizej chodzi normalnie
http://localhost/zftest/public

EDIT:
Problem rozwiazany, gdyby ktos mial cos podobnego to sprawdzic prosze httpd i sekcje .htaccess "AllowOverride All"

EDIT:
Pytan ciag dalszy... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Sprawa tyczy sie routing-ow
Zgodnie z tym co jest w dokumentacji
http://framework.zend.com/manual/1.11/en/z...er.routes.regex
nasuwa mi sie pytanie czy dla kazdego linku o innym kontrolerze, module, akcji musze dodac routing !? Napewnie nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) wiec jak to ogarnac??
Z tego co na necie przeszukalem to jesli mamy inne moduly, controlery trzeba dodawac nowy router bo z tego co jeszcze zauwazylem mozna pozniej na podstawie nazwy rutera tworzac linki uzywac ten nazwy i linki sie robia same... linki czy menu obojetnie...

Moge zrobic jakis plugin z tymi maskami .. ale przeciez to bez sensu...
Mozna zrobic jakis dispatch gdzie sam na podstawie baseUrl-a bede definiowac moduly, kontrolery, akcje i inne rzeczy (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)

Dajcie jakies podpowiedzi od czego zaczac (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował wiiir 8.04.2011, 22:35:30
+Quote Post
KrzysiekWildfire

-----

Jeżeli chcesz tworzyć w Zendzie, to polecam Ci netBeans'a lub ZendStudio. Przewaga tego pierwszego jest taka, że jest darmowy - Za to ZendStudio sprawuje się jakoś tak lepiej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Minus taki, że nie jest darmowy. Oba programy są praktycznie identyczne. Oba wspierają Zend Tools - co jest gigantycznym plusem. Po instalacji Zend Tools mamy automatycznie skonfigurowane środowisko do pracy - a z netBeansem czasem są problemy (instalacja wtyczki do Zenda jest banalnie prosta).

W netBeansie jak stworzysz sobie projekt w php, to masz możliwość wybrania frameworka: Zend lub Symfony. Po wybraniu Zenda tworzy Ci całą strukturę i podstawowe pliki.
Prawym klikasz na nazwę projektu, wybierasz Zend>Run Command i możesz wpisać komendę.
Ja zaczynam zawsze od enable layout.

Jeżeli chodzi o routing to w standardowej konfiguracji wygląda on tak:

domena.pl/kontroler/akcja.

Jeżeli tworzysz aplikację opartą o moduły (bardzo polecam!) to standardowe ścieżki tworzą się następująco:

domena.pl/modul/kontroler/akcja/

Komenda w zend tools na to jest następująca:
create module admin
i tworzy Ci moduł admin
musisz sobie jeszcze stworzyć kontroler index, ponieważ ta komenda nie tworzy go automatycznie, oraz wrzucić plik Bootstrap.php w katalog modułu na następujące zawartości:
  1. <?php
  2.  
  3. class Admin_Bootstrap extends Zend_Application_Module_Bootstrap
  4. {
  5. }

Oczywiście w przypadku innych modułów musisz zmienić nazwę klasy - ale to raczej nie jest problem.
Ja korzystam ze standardowych ustawień routingu i w 100% mi to wystarcza.

Pozdrawiam
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:39