|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam taki problem, mam przykładowy kawałek danych w XML:
i chcę dla niego stworzyć schemat XML (na wbudowanych typach). Kiedy probuję czegoś takiego
to walidator wyrzuca mi błąd, że complexType i type wykluczają się jednocześnie. Jedyne co mi działa, to forma, kiedy usunę type="xsd:integer", ale wtedy nie mogę mieć żadnej wartości (w przykładzie tych "15"). Jedyne co udało mi się wymyśleć, to zastosowanie elementu w środku, w stylu:
Ale chciałbym się dowiedzieć jak powinien wyglądać schemat dla tego pierwszego przykładu. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Niestety, wtedy wyrzuca błąd:
The content is not valid. Expected is (annotation?, ((simpleType | complexType)?, (unique | key | keyref)*)). Nie chce mi się wierzyć, że się nie da :/ Ale w żadnych materiałach dydaktycznych, które znalazłem, nie ma tego przykładu. Jak na złość. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 7 Dołączył: 27.03.2011 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Jako że to pierwszy post to witam wszystkich. A teraz do rzeczy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
PS. Na tym kompie niemam parsera ani żadnego porządnego edytora XML więc może zawierać błędy ale idea powinn być ok (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował wmatusiak 28.03.2011, 20:13:53 |
|
|
|
|
|
|
|
Niestety ni w ząb nie chce działać, zapytam jutro ćwiczeniowca i napiszę, może ktoś kiedyś też będzie miał ten problem.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 7 Dołączył: 27.03.2011 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%)
|
Literówka była w słowie extension (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
XSD
XML
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 27.04.2026 - 10:35 |