![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Tworzę stronę, której głównymi składnikami są 2 elementy jQuery. Jednak znając realia zdaję sobie sprawę, że takie rozwiązanie nie zawsze i nie na każdej przeglądarce zadziała. jQuery przewija zdjęcia - takie dwa bajery zastosowałem. I wiem, że np ie7 czasami pyta o aplet activeX zanim cos uruchomi - wówczas strona jest w rozsypce... Dlatego tez chciałbym wprowadzić do kodu zabezpieczenia na zasadzie if ----w domyśle obsługa jQuery .... else zastąp grafika statyczna Miałoby to służyć zastąpieniu diva z jQuery divem z jakimś statycznym rozwiązaniem. Reasumując, mój problem polega na tym, że nie wiem jak sprawdzić, czy obiekt jQuery nie zostanie obsłużony ... I słowo harcerza - a ognisko rozpalić tak jakby umiem - ze wódkę postawie każdemu dobremu człowiekowi, który uratuje mi tyłek :- ) Pozdrawiam Piotrek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jquery to javascript - sprawdz czy przegladarka go obsluguje
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w jaki sposób?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To się robi nieco inaczej. Słowo-klucz to "nieinwazyjny JavaScript", czyli:
1. Robisz stronę tak jakby była używana bez obsługi JavaScriptu w przeglądarce. 2. Dodajesz skrypt JS, który "przejmuje kontrolę", tj. zmienia coś na stronie. W efekcie jeżeli nie ma obsługi JS to punkt drugi nie zostanie w ogóle wykonany, ale pierwszy wykona się zawsze. Przykładowo:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O tak:
Dodajesz js (rozumiem, że wiesz gdzie...):
i teraz div z galerką ma jakiś id - np. "test" - stylujesz div w ten sposób:
Następna rzecz to dodanie kolejnego div'a - już z grafiką bez js/jquery pomiędzy "<noscript> o tu </noscript>" Ten post edytował ixpack 19.03.2011, 21:36:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 22:43 |