Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Ścieżki względne, I korzystanie z wielu folderów
Looozak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Napotkałem pewien problem. Mianowicie tworząc stronę chcę nieco zmienić jej architekturę. Posiadam dwa pliki, załóżmy góra.php i dół.php . Do tej pory używałem funkcji include a między nią przez funkcję GET wrzucało odpowiedni plik ze stroną. Lecz adresy typu ?user=user1 nie wyglądają zbyt dobrze. Dlatego postanowiłem to zmienić tak aby było np: adresstrony.pl/user/user1 . Problem w tym, że od drugiego poziomu musiałbym już dodawać ../../ i wczytany plik css nie odczyta obrazków gdyż są wyżej. A tworzenie osobnego pliku css dla każdego poziomu nie wchodzi w grę. Czy jest jakiś inny sposób aby uzyskać taki efekt ? Może da się jakoś przejść od razu na samą górę strony? Oczywiście adresy url nie działają przy include ... Proszę o pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
cycofiasz

-----

Przy mod_rewrite należy używać albo linków bezpośrednich albo wstawić znacznik <base> w nagłówku strony.
+Quote Post
Looozak

-----

No dobrze. Ale po wpisaniu w includa linku bezpośredniego to mi to nie zadziała. A przez <base> to jest to samo. Z tego co wiem w ogóle z URL nie da się includować bo to byłoby niebezpieczne.. Po includzie przy linku bezpośrednim:

1. Warning: include() [function.include]: URL file-access is disabled in the server configuration in

Być może źle zrozumiałem Twoją wypowiedź, jeśli tak to rozjaśnij mi to jeśli możesz.

Problem aktualny (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
+Quote Post
cycofiasz

-----

Sposóbu includowania nie trzeba zmieniać przy użyciu mod_rewrite. No chyba że chcesz to zrobić bez użycia mod_rewrite...
+Quote Post
mat-bi

-----

a RewriteBase?
+Quote Post
Looozak

-----

Mat-bi, mógłbyś mi trochę to rozjaśnić. Bo nie znalazłem na forum nic więcej na ten temat, poza tym do czego to służy. Jak tego użyć i jeśli mógłbym prosić jakiś przykład.

// edit

Problem już rozwiązany. Jakby ktoś miał ten sam problem odpowiedź znalazłem w tym linku
Dziękuje i pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Looozak 18.03.2011, 21:39:51
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.09.2025 - 21:38