![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, poszukuje takiego skryptu:
wyszukiwarka wyszukująca rekordy z bazy danych i jeśli taki numer by istniał to by zwracało że istnieje, jak nie, to nie. Z góry dziękuje za odp/linki/tutki. Ten post edytował zewoj 10.03.2011, 21:23:35 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jestem praktycznie kompletnie zielony w MySQL/PHP.
Jak teraz stworzyć z tego taką wyszukiwarkę? Z góry dziękuje za odpowiedzi i przepraszam za moją zieloność. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Mam taki problem z tym związany.
Ta wyszukiwarka znajduje się w zaincludowanym pliku z index.php. I w formularzu mam action="plik.php". I mam pytanie czy wstawić skrypt tuż przed formularzem czy też w osobnym pliku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstaw go tam gdzie chcesz aby pojawiały się wyniki.
Cytat Ta wyszukiwarka znajduje się w zaincludowanym pliku z index.php. Chyba raczej "w zaincludowanym pliku do index.php".Zresztą pokaż tutaj te skrypty. Generalnie tutaj gotowców się nie daje, nie odrabiamy prac domowych, zaliczeń tylko pomagamy zrozumieć. Ale może zrobimy wyjątek bo widać, że coś tam się starasz sam z siebie. Ten post edytował sadistic_son 11.03.2011, 19:21:11 |
|
|
![]()
|
|
Aktualnie wyskakuje błąd Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: code not found in MySQL result index 5 in /adres/strony/include/kod.php on line 23 Ten post edytował zewoj 12.03.2011, 12:53:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poniższy kod wklej sobie w htmla w miejscu gdzie mają się wyświetlać wyniki. Oczywiście plik musi mieć rozszerzeni php:
Z manuala: Cytat Przy pracy z dużymi wynikami, powinno się rozważyć użycie jednej z funkcji pobierających cały wiersz (patrz niżej). Jako, że funkcje te zwracają zawartość kilku komórek w jednym wywołaniu, są one ZNACZNIE szybsze niż mysql_result(). Podanie przesunięcia (offset) w argumencie pole jest znacznie szybsze niż podanie nazwy pola lub konstrukcji tabela.pole.
Zalecane wydajniejsze alternatywy: mysql_fetch_row(), mysql_fetch_array() i mysql_fetch_object(). Ten post edytował sadistic_son 12.03.2011, 13:07:25 |
|
|
![]()
|
|
A co wstawić w action?
|
|
|
![]()
|
|
A powiedz mi co to właściwie ma robić? User wpisuje jakiś tam kod. Następnie sprawdzasz czy ten wpisany kod istnieje w bazie i jeśli tak to go wyświetlasz a jeśli nie to nie? Dobrze rozumiem?
|
|
|
![]()
|
|
User wpisuje kod, jeśli kod jest w bazie to wyświetla że jest dostępny.
|
|
|
![]()
|
|
Nazwij sobie ten plik jak chcesz, byle by miał rozszerzenie php. Jeśłi nie kliknięto w submit i nie wpisano kodu to wyswietla sie sama tabelka z formularzem. Jelsli kliknieto i wpisano kod to go wyswietla nad tabelka, oczywiscie jesli istnieje w bazie.
Masz tu mega-gotowca. Wiecej już sie nie da za Ciebie zrobić, w ogóle wiecej już sie nie da w tej sprawie zrobić. Jeśli nadal nie satysfakcjonuje Cie to rozwiązanie to polecam kliknąć TUTAJ albo napisać na forum w dziale Gotowe Rozwiązania. Ten post edytował sadistic_son 12.03.2011, 17:34:15 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za gotowca, jednak nie działa to.
Po prostu nic się nie dzieje. |
|
|
![]()
|
|
Wpisujesz poprawne dane do połączenia z bazą? Tabela w bazie nazywa się tak samo jak w kodzie? Kolumna nazywa się code? Masz w ogóle bazę danych? Plik ma rozszerzenie php? Jest w ogóle php na serwerze? Poza tym Submit jest z dużej litery a w kodzie w isset jest z małej. Nie wiem czy to robi różnicę ale zmień tak żeby było identycznie.
|
|
|
![]()
|
|
Już wiem co było źle. Chyba pomogła zmiana na Sumbit z dużej.
Wyskoczyły błędy z mysql_real_escape_string czyli linijką Wystarczyło zamienić kolejnością z mysql_connect. Dzięki za cierpliwość. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:36 |