![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć chciałbym stworzyć plik z pewną zawartością i nadać mu chmod 777, tylko nie wiem jak to zrobić posiadam narazie taki kod:
I jak chcę dodać pod tym funkcję która nadaje chmod to nie działa w ogóle
Nie wiem jak to połączyć, aby tworzyło plik a później nadawało 777 chmod |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz uprawnienia do zmiany chmodów?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taa, w innym pliku wykonuje podobną operacje, najpierw kopiuje później zmieniam chmod.. wiec nie wiem czemu tutaj nie działa..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym się dołączyć troszkę do tego tematu ponieważ szkoda zaśmiecać forum.
Interesuje mnie utworzenie formularza o nazwie podanej uprzednio w formularzu - i to mi się jak najbardziej udało t z tym że folder tworzony jest w folderze w którym znajduje się aktualnie skrypt a chodzi o utworzenie go w innym miejscu. aktualnie mam tak:
I jak sie domyslacie - nie działa ... chodzi głównie o cofnięcie się do poziomu głównego czyli gdzie wskazuje domena i z tego miejsca trzeba znaleźć folder "sprzedaz", nadmienię jeszcze że skrypt znajduje się w folderze: domena.pl/include/nazwa_folderu/skrypt.php dodatkowo chcę przesyłać zdjęcia do tego folderu - powiedzmy 5 zdjęć max. po wypełnieniu formularze, skrypt zabiera nas do stronki przesyłania zdjęć wygenerowanej ze wstawieniem scieżki ze zmiennej $ścieżka.$n gdzie $n to nazwa utworzonego urzednio folderu. To także nie bardzo działa i nie do końca widzę gdzie błąd - wiem że chodzi o samą ścieżkę ale nie widzę jak ją zmienić żeby zadziałało. Oto sktypt przesyłania plików do folderu $n:
Ten skrypt jest zaraz pod utworzeniem folderu ale planuję zrobić przekierowanie z pierwszego głównego formularza do całkiem nowej strony przekazując jednocześnie nazwę folderu. Podpowiedzcie proszę. Pozdrawiam! Konrad |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Wysyłaj wszystkie żądania do public/index.php - wtedy nie będziesz miał problemów ze ścieżkami, inaczej radzę używać Ci adresów bezwględnych, ścieżka typu "/../../.." może nie zadziałać bo możesz nie mieć dostępu do folderów powyżej tego, w którym uruchamiasz skrypt.
2. Sprawdzaj zanim coś zrobisz czy masz uprawnienia i czy to coś się wykonało, np: - wtedy nie będziesz miał problemów ze zlokalizowaniem błędu, nie sprawdzasz ani czy folder się utworzył, ani czy plik został zapisany ani czy plik można zapisać w danym folderze, wszystko należy sprawdzać bo potem użytkownikowi strona się rozpada a my nie wiemy gdzie jest błąd. 3. Waliduj dane odbierane od użytkownika, także tablice $_FILES (w szczególności nazwę pliku) a plik sprawdzaj jak już masz do niego dostęp np. tak: http://php.net/manual/pl/function.finfo-file.php - nie można ufać, że jak ktoś deklaruje taki typ/rozmiar to faktycznie tak jest. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 01:17 |