![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 336 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie. W jaki sposób można pobrać adres strony http://costam.pl i przypisać ją do zmiennej ? Proszę o nakierowanie w jakim kierunku szukać tego zagadnienia. Pozdrawiam -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 336 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dokładnie opiszę o co mi chodzi.
Mam stronę z ogłoszeniami. Strona korzysta z jednej bazy danych. Chciałbym, aby każde miasto było jako osobna podstrona tj. "http://costam.pl/poznan". Każde miasto jest przepisane np: "$domena=5" - 5 = poznan. I moje pytanie. Jak zacząć, aby była możliwość wybrania sobie miasta "jak ktoś szuka" i aby automatycznie przepisało adres strony do zmiennej $domeny ? Jestem początkujący dopiero w php. Moja myśl jest taka - nie wiem czy dobrze. PRZYKŁAD: $poznan = 5; $gorzowwlkp = 4; $warszawa = 3; itd - wybieram ogłoszenia z poznania - aby utworzył adres www.costam.pl/poznan - aby wyszukał tylko ogłoszenia z poznania Może to jakoś rozjaśni moją myśl ... ![]() -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy o to ci chodzi, ale tak:
robisz zwykly link np. <a href=strona.php?miasto=poznan>ogloszenia z poznania</a> i ta strona bierze z get $miasto, potem szukasz w tabeli (nie wiem jaka masz strukture, wiec cos sam wymysle) powiedzmy id - miasto - restauracje to $sql = "SELECT * FROM `tabela` WHERE 'miasto' = $miasto AND ... " i tam sobie wrzucasz dalsze warunki jak np. szukany wyraz zgadza sie z zawaroscia pola "restauracje" A jesli chodzi Ci o przepisanie adresu zeby byl costam.pl/Poznan to poczytaj o mod_rewrite |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem
Utworzy mi podstronę poznan. Tylko potem jak ktoś będzie szukał czego innego na stronie to, żeby ciągle wyświetlały się tylko informacje z Poznan. Chodzi mi tak jak ma np "www.owi.pl/wielkopolskie/poznan" Aby nie kopowiać ponownie całego skryptu do kolejnego miasta tylko aby korzystał z jednego i tylko podstawiać zmienne "miasta" Ten post edytował szczalpi 4.03.2011, 11:28:13 -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm a jakby zrobić tak, że linki na stronach idą do
i na stronie pobierasz z get miasto zeby dalej je miec do wyszukiwania. przy czym jak masz juz je w zmiennej i tak samo restauracje to dalej <a href="http://www.costam.pl?miasto='.$miasto.'&obiekty='.$obiekty.'&rodzaj=dla_niepalacych>Restauracje dla niepalacych o to chodzi? generalnie na kazdej podstronie pobierasz zmienna miasto i szukasz w kategorii tego miasta wchodzac w podkategorie dopisujesz sobie obiekt do adresu i tam wyswietlasz tylko np. restauracje i tylko w poznaniu i dopisujesz sobie url o nowa zmienna w miare wchodzenia w inny dzial, zeby z bazy byly wyswietlane coraz to dokladniejsze informacje Ten post edytował hyhyhy 4.03.2011, 11:50:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:38 |