![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 3 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Siemka,
Jak sobie napisałem shoutbox na stronkę(proste pisanko na jportal), to wszystko śmiga... Oczywiście wysyłanie spoko do bazy itp. Ale moje pytanie: Dałoby radę jakoś zrobić, żeby te wyniki wyświetlały się w czasie rzeczywistym bez potrzeby odświeżania strony? jeżeli nie to chociaż automatyczne odświeżanie strony co x sekund... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez odświeżania:
- AJAX - JS Z odświeżaniem co jakiś czas: - PHP -> header - HTML -> <meta> (refresh) Nie wiem co chciałbyś uzyskać... odświeżanie nie jest najlepszym rozwiązaniem. U kogoś z wolnym połączeniem nie będzie to wyglądało za dobrze. Polecam Tobie technologię AJAX. Najlepsze rozwiązanie. Zerknij tutaj: 1. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=142975 2. http://webmade.org/porady/ajax.php 3. http://forum.webhelp.pl/javascript/obrazek...ia-t200001.html 4. http://forum.4programmers.net/Webmastering...ania_do_serwera Nie są to bezpośrednie rozwiązania Twojego problemu lecz może się przydać. Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Poczytaj np o "long poll ajax"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 3 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzięki chłopaki.
Co do tego long poll ajax... żeby nie bluźnić napisze tylko że nic z tego nie zrozumiałem, ponieważ wszelkie strony są po angielsku, a ja aż tak tłumaczyć nie umiem, a tłumaczenie strony przez google jest tak jakby cienkie. Z tego wszystkiego nabyłem mało wiedzy, ale już chociaż wiem w czym tego szukać ;D Jeden z linków był o tyle dobry, że dowiedziałem się jakiego kodu nie używać aby "nie zajechać" serwera MySQL (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj dość chyba jasno opisane.
|
|
|
![]()
|
|
Tutaj dość chyba jasno opisane. Hmm... pisałem coś o stronach w języku angielskim w poprzednim poście... Ogółem mógłbym skopiować cały kod i go jakoś przerobić, ale takie uwagi webmasterów są przydatne, bo od razu się czegoś przy okazji uczymy... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... pisałem coś o stronach w języku angielskim w poprzednim poście... Ogółem mógłbym skopiować cały kod i go jakoś przerobić, ale takie uwagi webmasterów są przydatne, bo od razu się czegoś przy okazji uczymy... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Nie zostaniesz koderem bez znajomości języka angielskiego - sory vinetue. Do każdego języka dokuemntacja jest najlepsza w języku angielskim, PHP np. jest autorstwa Duńczyka oraz 2 izraelczyków a dokumentacja jest po .... angielsku (IMG:style_emoticons/default/Lkingsmiley.png) Do tego zmień tego dziurawego jPortala na cokolwiek normalnego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki chłopaki. Co do tego long poll ajax... żeby nie bluźnić napisze tylko że nic z tego nie zrozumiałem, ponieważ wszelkie strony są po angielsku, a ja aż tak tłumaczyć nie umiem, a tłumaczenie strony przez google jest tak jakby cienkie. long poll ajax jak na wikipedie zajrzałem to po prostu zwykły ajax z tą różnicą, że jeśli serwer nie ma nic do przekazania to nie udziela odpowiedzi ale też nie zamyka połączenia, gdy na serwerze coś się zmieni i jest przygotowana odpowiedź zostaje ona wysłana - skoro połączenie było otwarte klient dostaje ją od razu - w skrócie zapytanie ajax jest wykonane do serwera a odpowiedź np. dopiero za 23s padnie... temat z tego forum: [solved][PHP][JS] Wysyłanie danych przez serwer do usera coś jeszcze wspominałem w komentarzach na tym blogu - akurat jeśli flash Ci odpowiada to jest to temat o kliencie napisanym we flashu i bazującym na socketach - w komentarzach pisałem o javasript [oczywiście w nim nie masz mozliwości skorzystania z socketów - chyba, że okrężną drogą przez komunikację javascript flash] może jeszcze ktoś zapoda linki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:37 |