![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2003 Skąd: rykowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam tablice tekstowa i w niej pare pozycji, chcial bym aby byly one wyswietlane pojedynczo i pokoleji. tak jak w rotatoze bannerow. tzn otweirm raz strone wyswielta mi sie pozycja 4 odswiezam i juz mam pozycje 5
z gory dzieki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przykładowo:
robisz plik licznik.txt i w nim dajesz na początku wartość 1 na indexie teraz ładujesz ten plik i jego zawartość zapisujesz do zmiennej. Następnie wybierasz z tablicy ten baner [czy coś tam innego] któremu jest przypisany numer, po tej operacji dodajesz +1 do zmiennej z liczbą i sprawdzasz [jeżeli większa niż np. 5 to cofasz to do 1] i zapisujesz do pliku licznik.txt po przeładowaniu strony baner się będzie zmieniał pozdrawiam, Ive |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Z tego co pamiętam pisałem już gdzieś taki kod na forum.
Poszukaj, a może dostaniesz gotowca. :idea: :wink: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2003 Skąd: rykowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gotowiec mile widziany bo nie wiem jak mam to naspiac alik ze mnie....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Niestety niektórych to boli, ale cóż...
:arrow: http://forum.php.pl/viewtopic.php?p=102817 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Przeniesione: Skrypty php => Początkujacy
|
|
|
![]()
|
|
ok wielkie dzieki, wlsnie chailem zaczac szukac....
juz widze ze bede musial to przerabiac wiec jka by co napsizm --------------------update-------------------------------- juz troche krecilem i nie wiem jak zrobuyc by to bylo odczytywane z pliku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Poprostu dajesz w pliku wartości w nowych linijkach, np.:
Cytat coś tam 1
coś tam 2 coś innego i coś jeszcze bardziej innego A oto cały kod: [php:1:0623bbf7bc]<?php $zaw = "zawartosc.txt"; // plik z tekstem, który ma zostać wrzucony do tabicy $plik = "plik.txt"; // plik pomocniczy, do zapisywania aktualnego klucza tablicy $adresy = file($zaw); $fp=fopen($plik, "r"); $pk = fread($fp, filesize($plik)); fclose($fp); if($pk<=count($adresy)-2) { $pk++; $fp2=fopen($plik, "w"); fwrite($fp2, $pk); fclose($fp2); echo $adresy[$pk]; } else { $fp3=fopen($plik, "w"); fwrite($fp3, "0"); fclose($fp3); echo $adresy[0]; } ?>[/php:1:0623bbf7bc] |
|
|
![]()
|
|
hmm a tak by odczyt byl z tablicy w postaci
id|cos tam|fg||gf|n |
|
|
![]()
|
|
Cytat hmm a tak by odczyt byl z tablicy w postaci
id|cos tam|fg||gf|n Nic nie stoi na przeszkodzi aby to tak zapisać. Poprostu kod zwróci Ci taki string jak wpisałeś. Jeżeli chcesz go podzielić separatorem "|", to użyj [manual:134f600b26]explode[/manual:134f600b26](): [php:1:134f600b26]<?php $zaw = "zawartosc.txt"; // plik z tekstem, który ma zostać wrzucony do tabicy $plik = "plik.txt"; // plik pomocniczy, do zapisywania aktualnego klucza tablicy $sep = "|"; // separator $adresy = file($zaw); $fp=fopen($plik, "r"); $pk = fread($fp, filesize($plik)); fclose($fp); if($pk<=count($adresy)-2) { $pk++; $fp2=fopen($plik, "w"); fwrite($fp2, $pk); fclose($fp2); $got = $adresy[$pk]; } else { $fp3=fopen($plik, "w"); fwrite($fp3, "0"); fclose($fp3); $got = $adresy[0]; } $tablica = explode($sep, $got); foreach ($tablica as $val) { echo '"'.$val."' "; } ?>[/php:1:134f600b26] |
|
|
![]()
|
|
ok, juz lepiej, kobminowalem ale mi nie wyszlo jak zrobiuc by byla czytana np tylko pozycja 3 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) a nie wszystkie
update zrobilem tak [php:1:c36af91194]<?php $tablica = explode($sep, $got); foreach ($tablica as $val) { echo "$tablica[2]<br><br>"; } ?>[/php:1:c36af91194] i wsztko dzila dobrze tylko ze wyswietla 4 razy to smao jak zrobic by wyswietlalo tylko raz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
nikt mi nie pomoze :? :cry:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 02:10 |