![]() |
![]() |
--amon-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Mam tablicę zawierającą kilkadziesiąt tysięcy słów. Każdy element tablicy to oddzielny wyraz. Jak wywalić z tej tablicy wszystkie elementy: 1) Zawierające polskie znaki: ąęśćżźół 2) Krótsze niż 4 znaki 3) Dłuższe niż 7 znaków Domyślam, się, że trzeba użyć wyrażeń regularnych w pętli ale niestety nie mam tego opanowanego - wyrażeń regularnych. A może można to załatwić bez pętli, np. jakąś funkcją do działania na tablicach? Pomożecie? Dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 36 Dołączył: 1.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
array_filter + odpowiednio napisana funkcja
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co to za problem zrobić pętlę na tablicy? bez przesady to o co prosisz to 5linijek kodu, funkcją strlen sprawdzisz długość, a preg_match te polskie znaki, ja bym zrobił to na zasadzie przepisania do drugiej tablicy
1. robisz pętlę 2. jeżeli wartość jest dłuższa od 4 i krótsza od 7 oraz spełnia wykluczenie tych znaków '/([^ąęśćżźół])/' to przepisujesz do drugiej tablicy w ten sposób będzie chyba najprościej |
|
|
--amon-- |
![]()
|
Goście ![]() |
spełnia wykluczenie tych znaków '/([^ąęśćżźół])/' No właśnie ale jak to wykonać?Dzięki za podpowiedzi co do długości, z tym sobie już chyba poradzę. Ale z tymi polskimi znakami to nie bardzo (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
--amon-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czy to ma być tak?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to co Ci podałem to sam wzorzec do funkcji preg_match, prawie dobrze tylko do preg_match musisz podać jeszcze 1 parametr http://pl2.php.net/preg_match tam masz przykłady a w tego ifa co zrobiłeś możesz wstawić jeszcze 2 warunki z strlen, wtedy będziesz miał wszystko co chcesz
Ten post edytował tehaha 19.02.2011, 16:28:43 |
|
|
--amon-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki wielkie tehaha.
|
|
|
![]() ![]() |