![]() |
![]() |
--Czesław-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Mam tablice:
Odczytać te zmienne to nie problem lecz chciałbym zrobić takie coś: Mam sobie a: 60 b:72 I chciałbym żeby pokazało +/- 10 np azja Jak takie coś zrobić? Dzięki i pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
foreach + funkcja abs + okresl wspolczynnik "bliskosci"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
--Czesław-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ta zmienna a i b to był przykład. Tablica zostaje bez zmian ew moge dopisywać nowe. A te zmienne pobieram A i B np z bazy. I chciałbym wyświetlić najbardziej bliską w okolicach cyfr, np Azja. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to super, bo wszystko co jest potrzebne do napisania tego samodzielnie juz masz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisuj różnice między punktem a współrzędnymi każdego z krajów do oddzielnej tablicy, a potem z uzyskanej tablicy wybierz najmniejszą wartość.
|
|
|
![]()
|
|
jesli szukasz tylko wartosci min/max to wystarczy 1 zmienna pomocnicza z aktualna wartoscia skrajna, oraz pewnie dodatkowa z indeksem dla ktorej ta wartosc sie pojawila
Ten post edytował yevaud 18.02.2011, 21:17:49 |
|
|
--czesław-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ta funkcja abc czasami nie usuwa tylko "-"45.32 ?
Nie wiem tylko jak wyświetlić dany rekord który ma najbliższe dane w stosunku do danych zmiennych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta funkcja abc czasami nie usuwa tylko "-"45.32 ? Nie wiem tylko jak wyświetlić dany rekord który ma najbliższe dane w stosunku do danych zmiennych. Cytat Zapisuj różnice między punktem a współrzędnymi każdego z krajów do oddzielnej tablicy, a potem z uzyskanej tablicy wybierz najmniejszą wartość. A jeśli masz w bazie danych te dane to można to zrobić jeszcze prościej |
|
|
--Czesław-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dobra dajmy że mam to wbazie:
Tabele: wspolrzedna (a,(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) [jeden rekord] i pozycje (nazwa,a,(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) [wiele rekordów] Istnieje jakaś pomoc którą można użyć w zapytaniu? |
|
|
--Czesław-- |
![]()
|
Goście ![]() |
@odswiezam
Pomoże ktoś? Ja nie wiem jak się do tego zagrać :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |