|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
probowalem roznych rodzajow kodowania, czego tylko sie dalo, nastepnie potraktowalem caly katalog gżegżółką, ale nic nie pomaga, mam kodowanie UTF-8 i kwadraciki zamiast polskich znaków, niezależnie, czy to plik php czy html. czy ktoś ma pojęcie, co można jeszcze zrobić?
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Nikt nie ma pojecia. Bylo tyle razy na forum, gzegziulke schowaj sobie i sprawdz notepad++ jakie masz kodowanie pliku i meta. A i w przegladarce sprawdz czy dobrze ustawiles kodowanie.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Jaśniej.
Masz kodowanie plików utf-8? Wszystkich i sprawdzałeś? Na stronie dałeś meta z utf-8? Dane pobierasz z czego? Jeśli z db to czy zadbałeś odpowiednim zapytaniem aby dostać utf-8 ? Oraz czy kodowanie tabel jest na utf-8? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
mam wszystkich plikow kodowanie utf-8, i mam to napisane w <meta>
baza danych w zasadzie chyba nie ma nic do rzeczy, bo naglowki czy podstrony czysto w htmlu tez sa bez polskich znakow. Przegladarka - sprawdzalem na 6 roznych komputerach u znajomych, wszedzie nie ma polskich znakow. Dodam, ze nigdy wczesniej nie mialem takiego problemu, dopiero teraz, jak zabralem sie za php. Dodam, ze koduje w PSPad, moze to ma cos do rzeczy? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%)
|
mam wszystkich plikow kodowanie utf-8, i mam to napisane w <meta> Jak sprawdzasz kodowanie tych plików, w notepad++? Najlepiej podeślij link do strony, bo teraz to trochę wróżenie z fusów. Dodam, ze nigdy wczesniej nie mialem takiego problemu... Gratuluję właśnie przeżyłeś swój 'pierwszy raz'. |
|
|
|
|
|
|
|
dzięki, potraktowałem to tym notepadem, jak się w nim okazało mialem 1/3 w ANSI, 1/3 UTF-8 bez BOM i 1/3 niby UTF-8 ale nie działało. Aczkolwiek juz jest git, dzięki jeszcze raz.
a problem byl w tym, ze PSPad sam zmienia na ANSI przy edycji Ten post edytował hyhyhy 16.02.2011, 14:30:19 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 19:02 |