![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym dodać funkcję sprawdzającą poprawność wypełnienia formularza, tzn czy pole zostało wypełnione oraz w polu e-mail sprawdzenie poprawności wpisanego adresu, jestem początkujący w sprawach php i chciałbym żeby ktoś mnie nakierował. zamieszczam kawałek kodu o który mi się rozchodzi:) :
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokładnie tak jak wyżej, a co do e-maila to jeszcze funkcja : filter_var
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak chcesz po stronie przeglądarki to możesz użyć jquery.validate.js będzie ci od razu sprawdzała czy dane pole jest wypełnione czy nie sprawdza też poprawność wpisania adresu e-mail
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do walidacji można użyć filter_var() zamiast tworzenia regexpa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
feeeee! nie ereg! jak już to preg_match (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) że niby czemu? wydajność? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem tak:
Jednak wiadomość zostaje wysłana pomimo niewypełnienia pół a poza tym na stronie pojawia mi się komunikat: Warning: preg_match() [function.preg-match]: No ending delimiter '^' found in /home/matkuk/domains/maxi-auto.pl/public_html/modules/Ads/public/show_item.php on line 396 Sprawd� wpisany adres e-mailPrzepisz poprawny kod z obrazka |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednak wiadomość zostaje wysłana pomimo niewypełnienia pół a poza tym na stronie pojawia mi się komunikat: Warning: preg_match() [function.preg-match]: No ending delimiter '^' found in /home/matkuk/domains/maxi-auto.pl/public_html/modules/Ads/public/show_item.php on line 396 W preg_match "obuduj" 1-szy argument znakami "/" i ten błąd powinien zginąć. Dlaczego: Pisząc wyrażenie regułowe: 1. Najpierw podajesz ogranicznik początkowy. 2. Potem jest "właściwe" wyrażenie. 3. Na końcu ma być ogranicznik końcowy, taki sam jak początkowy. Tak jak napisałeś, to preg_match: 1. Uznał znak "^" za delimiter początkowy, 2. Nie znalazł dalej takiego samego znaku (delimitera końcowego). 3. Zaprotestował. |
|
|
![]()
|
|
Nie mam pojęcia dlaczego nie działa sprawdzenie formularza, powiadomienia nie wyświetlają się a formularz zostaje wysłany nawet gdy się nic do niego nie wpisze
może jeszcze trochę więcej kodu umieszczę, może czegoś brakuje tutaj?
wymyśliłem coś takiego (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) :
tylko sądzę że teraz trzeba jakoś zablokować wysyłanie tego formularza bo nawet gdy się nic nie wpisze to i tak wysyła:
Pomoże ktoś(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Przesyłam także cały plik, będę wdzięczny za poradę bo od paru dni stoję w miejscu: plik podstrony Ten post edytował pomek2 20.02.2011, 08:19:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 17:25 |