![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 8 Dołączył: 9.02.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Tworzę projekt bazy danych magazynu firmy zajmującej się produkcją i sprzedażą wyrobów włókienniczych. Baza powstaje na potrzeby mojej pracy do szkoły. Chciałbym się dowiedzieć co o tym sądzicie (uwagi, opinie co można ewentualnie zmienić, poprawić). W założeniu baza będzie obsługiwana przez www (skrypty php). Cały projekt bazy tworzyłem w środowisku webserv. Poniżej projekt bazy na razie bez zdefiniowanych związków encji. (IMG:http://img823.imageshack.us/img823/8463/imglgj.jpg) Kilka objaśnień: - pola nt_% to po prostu identyfikatory poszczególnych rekordów w danych tabelach %_inf - status czyli czy dokument jest zatwierdzony czy nie - nazwy tabel powinny byc znane wz, pw pmm - przesuniecie miedzy magazynowe I jeszcze jedno pytanie - czy jeżeli magazyn ma mieć dostawców zewnętrznych ale także wewnętrznych ( produkcja w firmie ) to można ich zamieścić w jedenj tabeli dostawcy czy jednak lepiej to wszystko rozbić? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Ten post edytował hubson87 10.02.2011, 18:17:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2011 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie analizowałem dokładnie tego diagramu, ale pierwsza rzecz która rzuciła się w oczy to redundancja.
Kolor powtarza się w kilku tabelach. Tam gdzie teraz jest kolor VARCHAR(15), spokojnie mogło by być kolor_id i dodatkowa tabela z kolor_id(klucz) i nazwa_koloru. Podobnie z adresami, miasto i kod też w oddzielnych tabelach z czego miasto z kodem w relacji(teraz się zastanawiam czy to bd jednoznaczna czy jedno miasto ma kilka kodów czy na odwrót... chyba powinienem to wiedzieć(IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ), bo to są te dane które na pewno bd się powtarzać. Tyle zauważyłem po pierwszym rzucie okiem, jak jeszcze się po wpatruje trochę to może coś dodam:D Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 8 Dołączył: 9.02.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za rade i tak bede musial jeszcze pozmieniac pare rzeczy (porady na innym forum (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) i zdefiniowac zwiazki encji. Najbardziej jednak martwi mnie pare rzeczy tzn:
1. czy przeniesienia miedzy magazynowe moga byc zrealizowane w ten sposob tzn na takich tabelach pmm i pmm_inf; gdzies czytalem ze lepiej zrobic to jako pmm_wydanie i pmm_przychod? 2. czy jest mozliwosc zeby typ jedej danej (ilosc) byl zalezny od innego pola (jednostka miary) chodzi o to ze jezeli jednostka beda metry to ilosc bedzie wyrazana jako float a jezeli sztuki to jako int? 3. czy dobrym rozwiazaniem bylo by wprowadzic dodatkowa tabele (rodzaje dokumentow) i wtedy dopiero realizowac je tzn typ dokumentu ( czy wewnetrzny czy zewnetrzny) rodzaj np wydanie zewnetrzne albo przychod zewnetrzny? Tak btw. znacie jakis ciekawy program oprocz myqsl workbench do tworzenia diagramow ER ? Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:25 |