Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Podpis elektroniczny w formularzu na stronie www
szopik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam do was pytanie, czy spotkaliście się ze stosowaniem podpisu elektronicznego w formularzu na stronie www? Czy coś takiego jest w ogóle możliwe i jeżeli tak to czy ktoś ma doświadczenia we wdrożeniu podpisu elektronicznego w formularzach na umieszczonych na stronie www.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
michalszelag

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(szopik @ 10.02.2011, 11:24:51 ) *
Witam, mam do was pytanie, czy spotkaliście się ze stosowaniem podpisu elektronicznego w formularzu na stronie www? Czy coś takiego jest w ogóle możliwe i jeżeli tak to czy ktoś ma doświadczenia we wdrożeniu podpisu elektronicznego w formularzach na umieszczonych na stronie www.

Oczywiście, że tak. Spytaj google.
+Quote Post
JoShiMa

-----

Kurcze. Zapytałam google i wyskoczył mi ten wątek. I nadal nie wiem jak to ugryźć.
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
jeżeli tak to czy ktoś ma doświadczenia we wdrożeniu podpisu elektronicznego w formularzach na umieszczonych na stronie www.

No tak, ale czyim certyfikatem podpisywać? Osoby wysyłającej formularz, czy serwis, który jest na serwerze?
+Quote Post
JoShiMa

-----

Cytat(erix @ 19.02.2011, 23:21:03 ) *
No tak, ale czyim certyfikatem podpisywać? Osoby wysyłającej formularz, czy serwis, który jest na serwerze?

To jest drobny szczegół, bo główny mechanizm pewnie jest podobny tylko gdzie indziej tego klucza szuka (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Rzucisz garść wskazówek?

Ten post edytował JoShiMa 19.02.2011, 23:29:50
+Quote Post
michalszelag

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Do podpisania czegokolwiek potrzebny jest KLUCZ PRYWATNY. Do zweryfikowania podpisu potrzebny jest KLUCZ PUBLICZNY. Czyli kluczem prywatnym się podpisuje(i też rozszyfrowywuje, ale to inny temat), a kluczem publicznym się weryfikuje podpis(i szyfruje, ale to znowu inny temat).

Dawno to było, jak się tym bawiłem, ale instalowało się toto w przeglądarce i na serwerze i działało wybornie....

I jeszcze ciekawy link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kryptografia_klucza_publicznego

+Quote Post
JoShiMa

-----

Ogólne zasady rozumiem. Prawdę mówiąc szukałam konkretów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

w polbanku przelewy robi się na zasadzie podpisywania przelewu wczesniej wygenerowanym certyfikatem, cała strona to normalny html poza jednym przyciskiem który otwiera aplet javy po czym wybiera certyfikat z magazynu windowsowego przypisany temu kontu i zapewne go podpisuje, bądz komunikuje sie z serwerem czy certyfikat jest poprawny (tego nie wiem)

więc ja polecałbym szukać w tym kierunku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:57