![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W bazie posiadam tabele news oraz users, w news przechowuje miedzy innymi id autora, pytanie: czy da się skonstruować zapytanie które zwracało by tablicę news z nazwą autora zamiast jego id (nazwę pobrać z tabeli users na podstawie id). Kohana zwraca mi tablicę z wszystkimi rekordami więc mógłbym zrobić foreach i dla każdego rekordu z osobna wykonywać kolejne zapytanie o nazwę autora, ale może jest jakieś optymalniejsze rozwiązanie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
INNER JOIN
Jak tego nie zrozumiesz, to możesz googlnąć, na pewno znajdziesz multum przykładów i wyjaśnień nawet po polsku. |
|
|
--dufia-- |
![]()
|
Goście ![]() |
ja wlasnie kombinuje cos takiego
mam dwie tabele, userData i challenges w userData zapsuje dane uzytkownika(w tym id) w challanges mam challanger_id i challenged_id np 90 95 90 23 90 32 potrzebuje pobrac dane z userData, dla uzytkownikow z id 95, 23, 32, ale tylko dla uzytkownika z id 90 kombinuje od godziny!! chociaz jakies wskazowki (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:07 |