|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Przeglądając ostatnio dokumentacje frameworków zauważyłem ze tam obiekty są używane z poziomu metod klas do których te obiekty nie zostały w żaden sposób przekazane, i moje pytanie brzmi jak coś takiego się robi ?? Wiem ze to średnio określiłem problem, ale nie mam bladego pojęcia jak to inaczej opisać ponieważ dopiero zaczynam z OOP, i trochę brakuje mi języka. Umiem korzystać z google, ale nie wiem czego szukać, więc jak byście mogli mi podsunąć coś co by mnie naprowadziło mnie na rozwiązanie problemu był bym bardzo wdzięczny. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Mógłbyś pokazać jakiś przykładowy kod?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 11 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (10%)
|
Kosmici i czarna magia... Obiekty "używane z poziomu metod klas do których te obiekty nie zostały w żaden sposób przekazane" zostały przekazane w obiektach bazowych po które opisywane obiekty dziedziczą.
Ten post edytował smentek 28.02.2011, 09:34:33 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
klasa B dziedziczy x i setX z klasy A - tutaj wszystko jest w porządku.
Natomiast to, że w A nie ma zadeklarowanej metody sendToAnotherDimention (chociażby abstrakcyjnej) to już niedbalstwo programisty, niestety parser PHP nie uzna tego za błąd. W momencie kiedy wywołujesz blackMagic jako metodę na instancji klasy B to sendToAnotherDimention() już tam jest. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 11 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (10%)
|
True.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 10:06 |