![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Zastanawiam się jaki chmod ustawić dla pliku konfiguracyjnego .ini i mam problem. Ustawiłem 0700 na ten plik i gdy wpisze w przeglądarce ścieżkę do pliku to nie wyświetla czyli nie da się odczytać treści, czyli narazie fajnie, ale z poziomu PHP też nie można odczytać. Próbowałem zmienić chmod'a funkcja w php na 0755 ale się nie da bo nie ma praw dostępu do tego pliku. Pytanie brzmi jaki ustawić chmod na plik tak aby nie było go można przeczytać z poziomu przeglądarki a dało z poziomu skryptu?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 290 Pomógł: 48 Dołączył: 11.05.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej zainteresować się .htaccess?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a dokładniej można? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 9 Dołączył: 19.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dokładniej można? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ktoś tu chyba nie lubi wujka Google'a i cioci Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Htaccess Krótko mówiąc... Wrzucasz plik konfiguracyjny do jakiegoś folderu (przykładowo nazwijmy go "config") i ustawiasz w .htaccess "deny from all". Dzięki temu nikt z "zewnątrz" nie ma dostępu, a skrypty mają bezproblemowy. Ten post edytował ViX 31.01.2011, 01:13:40 |
|
|
![]()
|
|
zrobiłem plik .htaccess w tym samym katalogu co plik config.ini
Kod <Files config.ini> deny from all </Files> i nie działa. Dalej można podejrzeć treść tego pliku za pomocą przeglądarki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 9 Dołączył: 19.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W .htaccess klepnij po prostu samo
Kod deny from all bez jakichkolwiek innych znaczników. Będzie szybciej i w razie pojawienia się nowych plików nie będziesz musiał nic modyfikować (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:35 |