![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 1 Dołączył: 10.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taką koncepcję, abym na stornie WWW mógł przeglądać sobie temperaturę jaka panuje w moim pomieszczeniu i do tego aby był wykres. Dane z termometru byłyby zapisywane w pliku txt np. co 1 sekundę w postaci np. 21.125 21.250 21.250 23.000 Serwer PHP musiałby tylko odczytywać z pliku txt te dane i ładnie umieszczać je na grafie. Czego powinienem użyć do tego celu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 1 Dołączył: 10.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w jaki sposób zaimportować pliki z .txt
Bo jest funkcja $DataSet->ImportFromcsv A czy jest jakiś odpowiednik aby importować pliki z .txt |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz we własnym zakresie ten plik przetworzyć do któregoś z akceptowanych formatów (jeśli txt akurat nie jest obsługiwany).
http://www.highcharts.com/ darmowy do nie-komercji. Znakomita biblioteka, sporo interaktywności, możliwości. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja widzę inne podejście - po co zaciągać do tego serwer?
Wynaleziono SVG oraz Google Charts API - http://code.google.com/apis/chart/ Robisz json_encode() tablicy z file() i spinasz z JSem od Google - 15 minut i gotowe. -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
Nie potrzebuje takich kombajnów.
markonix też nie widzę możliwości importu z pliku .txt Sam nie mogę konwertować do pliku np. csv, bo chodzi o automatykę. Mianowicie, co kilka minut, przez RS232, zostanie wysłany odczyt z termometra i zapisany do pliku .txt (zrobię jakąś aplikację która będzie zapisywała odebrane dane z RS'a do pliku .txt) I chciałbym na stronie oglądać pomiar temperatury. Więc ręczne zamienianie z .txt na CSV odpada. A co do propozycji kilera, to widzę, że również trzeba pełno się nagłowić aby w końcu to uruchomić. Ja chcę maksymalnie proste nadrzędzie, które z pliku txt. odczyta wartości i umieści je na grafie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 4 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie z Google Chart jest IMO prostsze od pozostałych, bo polega po prostu na przesłaniu url'a z odpowiednimi parametrami. I dla mnie to maksymalnie proste narzędzie, więc spróbuj
![]() -------------------- /dev/ulow
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (zrobię jakąś aplikację która będzie zapisywała odebrane dane z RS'a do pliku .txt) A nie możesz od razu zapisać w jakimś formacie obsługiwanym przez podane biblioteki? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ADeM, no nie bardzo...
Znalazłem proste rozwiązanie: Kod $nazwa_pliku = "plik.txt"; if (is_readable($nazwa_pliku)) { if ($plik = fopen($nazwa_pliku, "r")) { $dane = file($nazwa_pliku); if ($dane === FALSE) echo "Odczyt danych z pliku nie powiódł się..."; else echo "odczytane dane: ".$dane[1]."<br />"; fclose($plik); } else echo "Nie mogę nawiązać połączenia z plikiem..."; } else echo "Z pliku nie można odczytać informacji lub on nie istnieje..."; I do tablicy lecą mi dane które są w pliku .txt Teraz dodaje to do kodu pChart i wszystko gra ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:38 |