![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chcę napisać formularz rejestracyjny, a że nigdy nie miałem styczności z PHP pomyślałem, że zrobie najpierw proste dodawanie danych do bazy danych. Jak się okazało, to nie jest takie proste. Przeczytałem już ze 2-3 kursy, ~15 przykładów, i dalej nie widzę błędy w moim formularzu: index.html: formularz.php:
Problem polega na tym, że nie dodaje danych do bazy. Jeżeli chodzi o połączenie to wszystko jest ok, bo mogę wyświetlić dane które się znajdują już w bazie (dodałem ręcznie w celach testowych) ale jak klikam "Wyślij" strona się przeładowuje, adres: index.html?imie=sadvc&nazwisko=sdvcsd, ale danych do bazy nie dodaje. Mógłby ktoś mi pomóc ? Z góry dziękuje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Poczytaj o tym jak buduje się zapytania do bazy danych i jak sprawdza się ich poprawność (np. na tym forum)
![]() ![]()
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mógłbyś to trochę bardziej sprecyzować?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 23 Dołączył: 1.12.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Twoje zapytanie INSERT jest złe, podaj nam kursy które czytałeś w których była taka składnia zapytania.
-------------------- Tani hosting - Hekko.pl | PHP 5.2/5.3/5.4/5.5/5.6 | MySQL 5.5 |
Hosting już od 49 zł rocznie! Domena pl do każdego pakietu! |
|
|
![]()
|
|
Nie potrafię Ci podać kursów w których to było, po prostu nie pamiętam z którego to wziałem. Ale szukając go, natknąłem się na wydaje się właściwa konstrukcję:
Po kliknięciu na Wyslij komunikaty: Cytat Notice: Undefined index: imie in /home/u7967/www/formularz.php on line 9 Notice: Undefined index: nazwisko in /home/u7967/www/formularz.php on line 10 Pomimo tych uwag, nie powinno byc problemu z dodaniem do bazy, ale dalej nie dodaje.. Formularz nad którym będę pracował będzie bardziej wymagający (rejestracja nowych klientów + generowanie pliku XML "w locie") więc wole narazie poćwiczyć na tego typu łatwiejszych Ten post edytował tosuch 25.01.2011, 12:02:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Ludziska, Notice to nie jest błąd - to informacja, notatka. Wystarczy ją przetłumaczyć na język ojczysty lub zrozumieć w języku obcym, żeby wiedzieć co jest nie tak
![]() A gdzie w zapytaniu chcesz dodać te wartości, tj. do jakich pól? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Ludziska, Notice to nie jest błąd - to informacja, notatka. Bardzo czesto ta "notatka" jest informacją o blędzie. Tak jak i w tym przypadkuSkoro nie ma indeksu imie i nazwisko w POST to jakim cudem ma ci się to dodac? Pozatym nic dziwnego ze nie ma w POST skoro sam mowiles ze te dane pojawily się w linku, czyli ze są w GET -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Napisałem, że pomimo tych uwag. :-)
Wracając do tematu, zmieniłem zapytanie:
Nowe pole rekord dodany, ale jest pusty. Błąd jest teraz gdzieś w formularzu .html ? Czy jeżeli mam 3 pola w bazie: id(auto_increment), imie, nazwisko, powinienem wysylać wsyzstkie 3, czy wystarczą te dwa. Cytat(nospor) Skoro nie ma indeksu imie i nazwisko w POST to jakim cudem ma ci się to dodac? Pozatym nic dziwnego ze nie ma w POST skoro sam mowiles ze te dane pojawily się w linku, czyli ze są w GET Dziwiłem się dlaczego tak jest, przecież w żadnym z kodów nie ma GET. Ten post edytował tosuch 25.01.2011, 12:20:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Dopóki nie masz przesyłania plików - usuń enctype
![]() A składnia INSERT jest prawidłowa. Ogólnie dla zachowania zgodności pomiędzy INSERT i UPDATE, używanie SET w obu wypadkach jest jedną z możliwości. Masz jednak błąd, ponieważ w drugim przypadku (tym z VALUES) nie określiłeś nazwy kolumn do jakich wartości wpisujesz. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Pisałam Ci na tym od początku - wyświetl sobie swoje zapytanie, żeby zobaczyć czy zmienne, z których korzystasz mają jakiekolwiek wartości.
@nospor Dlatego nie polecam "ukrywania" tego co krzyczy notice, tylko przetłumaczenie tego na język zrozumiały dla siebie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Pisałam Ci na tym od początku - wyświetl sobie swoje zapytanie, żeby zobaczyć czy zmienne, z których korzystasz mają jakiekolwiek wartości. Przecież po komunikacie błędów widać, że nie mają. A nie mają bo idą GETem a nie POSTemCytat @nospor A ja dlatego nie polecam mówić na NOTICE "notatka" tylko BLAD. Slowo notatka usypia czujność. Dlatego nie polecam "ukrywania" tego co krzyczy notice, tylko przetłumaczenie tego na język zrozumiały dla siebie ![]()
Powód edycji: [thek]: A ja na NOTICE nazywam Uwagą lub Zastrzeżeniem. Note i Notice mają różne znaczenie zależne od kontekstu.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@Daiquiri
Mogłabyś mnie nakierować w jaki sposób i gdzie mam wyświetlić to zapytanie? Rozumiem, że sprawdzenie czy zmienna post jest przesłana wygląda mnie więcej tak:
Sory, za to dopytywanie się, wiem że pewnie znajdę to na google, ale zależy mi na czasie. Zresztą jak widać w pierwszym kodzie nie wszystko znalezione w google będzie działać poprawnie... Anyway, dzięki wszystkim za szybką pomoc. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Otóż to! Dlatego nie rozumiem dlaczego tak daleko z tym zabrnęliśmy. W sensie, że nie zostało to "wyłapane" przez autora po tej wyboistej drodze dążenia do perfekcji
![]() @nospor, Może mam dzisiaj pseudo językowo purystyczny dzień ![]() Yhhh miałam na myśli zwykłe echo $query lub echo $imie, żebyś odkrył że zmienne są po prostu puste - stąd pusty rekord w bazie.
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
![]()
|
|
@nospor
Jakim cudem może iść GET'em? Ok, Wujek Google jest bardzo pomocny, ale nie byłby gdyby ludzie na forach nie rozwiązywali problemów, nawet w ich mniemaniu najbanalniejszych... ;-P |
|
|
![]()
|
|
Juz ci powiedziano: wywal enctype="text/plain"
poza tym nie method="POST" a method="post" Jesli po tych zmianach nadal idzie ci getem to masz przechlapane ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No to mam przechlapane. Wywaliłem enctype, zmieniłem na method="post", ale zmiennych dalej nie ma.
Pojawiają się błędy, że imie, nazwisko nie jest zdefiniowane. Myślicie, że pomoże Ten post edytował tosuch 25.01.2011, 12:56:36 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Myślicie, że pomoże No skoro nie ma w POST imie to nie pomoze.Myslisz ze jak masz pusty portfel i ze jak powiesz "abrakadabra 100zł" to w portfelu ci sie pojawi nagle 100zl? Pokaz caly kod. Moze cos uprosciles, cos skasowales i to wszystko generuje blad. Pokaz caly kod formularza i caly kod jak ty to odbierasz. Pokaz tez dokladnie link na jaki ci przekierowuje. Chodzi mi oczywiscie o kody po zmianach ps: skoro dane idą ci GETem to weź po prostu zamiast $_POST pisz $_GET -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
index.html:
formularz.php
Zahashowałem query, dopóki zmienne nie będą się wczytywać. Zmiana $_POST na $_GET nic nie dała. Po kliknięciu wyślij pojawiają się te dwa błędy i puste zapytanie. Ten post edytował tosuch 25.01.2011, 13:12:36 |
|
|
![]()
|
|
Dodaj jeszcze
print_r($_POST); print_r($_GET); Jesli te dane są w GET to pobieraj je z GET i po sprawie. A najlepiej pobieraj je z $_REQUEST. Wtedy niewazne czy w get czy w post to bedziesz je mial ![]() ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie, fatum. Ciężka pierwsza przeprawa z php.
Zrobiłem tak jak mówiłeś: I teraz wyświetla coś takiego: Cytat Notice: Undefined index: imie in /home/u7967/www/formularz.php on line 8 Notice: Undefined index: nazwisko in /home/u7967/www/formularz.php on line 9 INSERT INTO `dane`(`imie`,`nazwisko`) VALUES('','')Array ( ) Array ( ) Array ( [PHPSESSID] => m1a5alp8ev4gn7jhtmer9cjd64 ) Może jakiś błąd jest w index.html? Ale to przecież prosty formularz.. ;-/ |
|
|
![]()
|
|
cos krecisz.... ty nie masz tego ani w get ani w post.
1) Wyslales w ogole ten formularz? Napisz dokladnie jak wygląda link w przeglądarce po wyslaniu formularza 2) A czy ty przypadkiem nie masz włącząonej "register_globals"? Wstaw sobie phpinfo(); i powiedz jakie masz wartosci w pod pozycją register_globals. Jak On to masz to w pliku konfiguracyjny wyłączyć. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nic nie kręce
![]() Z phpinfo() Cytat register_globals Off Off Natomiast w adresie mam teraz /formularz.php po kliknięciu wyślij, i pojawiają się te uwagi a.k.a błędy. |
|
|
![]()
|
|
No to ja już nie mam opcji
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie załamuj mnie.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Wiesz, zeby to się dzialo u mnie na kompie, to by się doszlo. A ze to się dzieje u Ciebie to ja se na odlegosc moge...
![]() Dobra, ostatnia proba. Jak to nie pojdzie to masz coś z serwerem nie tak. Stworz plik test.php o nastepującej tresci:
Odpal go i wyslij formularz. Powiedz co dostales na ekranie po wysylce. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja już WIDZĘ byka! Zobacz zagnieżdżenie formularza Masz html, wewnątrz niego head, a WEWNĄTRZ head masz body...
Walnij: i napisz czy zadziergało ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Array ( [aa] => asd ) Także działa. Coś musi być nie tak z moim formularzem w html. Może scalić to w jeden plik, tak jak tutaj? Ja już WIDZĘ byka! Zobacz zagnieżdżenie formularza Masz html, wewnątrz niego head, a WEWNĄTRZ head masz body... Walnij: i napisz czy zadziergało ![]() I wszystko w tym temacie :-) Dzięki wszystkim za pomoc. Pewnie nie jeden problem jeszcze będę miał podczas pracy nad tym formularzem. Pozdrawiam! :-) |
|
|
![]()
|
|
A tyle razy patrzyłem na ten kod specjalnie pod tym kątem :/ ech... starosc nie radość.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Shit happens bro
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Jak zrobię ten formularz docelowy (rejestracja rachunkow DM - co pewnie trochę potrwa) to mam nadzieję, że pomożecie go przetestować. ;-) A w przyszłości może założycie rachunek inwestycyjny
![]() |
|
|
![]()
|
|
To ja może podziękuję
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:10 |