![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
mam dynamiczny formularz na dodawanie kilka rekordów. Wszystko ładnie trafia do tablicy, którą moge spokojnie wyświetlić. Chciałbym w tej pętli docelowo wykonac zapytanie, które wsadzi mi te rekordy do bazy danych. (id celowo nie jest auto_increment).
Wszystko działa jak należy, niestety dodaje mi tylko pierwszy towar. Co robię źle? Poniżej kod php.
|
|
|
![]() |
-mkdes- |
![]()
|
Goście ![]() |
To powinno być w pętli for. $last_id = $row['id'] + 1;
Ale $row['id'] powinieneś przenieść do jakiejś zmiennej pomocniczej. np. $rowid = $row[id]; Na kolumnie "id" daj w bazie opcję "autoincrement" i w zapytaniu usuń wstawianie id. Zostanie ustawione automatycznie z inkrementacją. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale nie rozumiesz...ja chce żeby numery id były takie same. I generalnie wszystko sie zgadza.
Załóżmy...robie sobie zapytanie o ID DESCL LIMIT 1...pobiera mi np. 4. dodaje 1...i mam $last_id = 5. I kolejne rekordy ktore dodam powinny miec id 5...nie udało by się to gdybym miał auto increment prawda? Po prostu potrzebuje to zapytanie...żeby dodało mi w pętli te rekordy...ale żeby ID było takie samo. Rozumiesz? Tablica wyświetlana jest OK. Wszystko jak należy. Do bazy dodaje mi tylko pierwszy rekord. Nie wiem dlaczego. Czyżby nie można dodać kilka rekordów o jednakowym ID? przecież nie mam ustawionego id na auto_increment.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czyżby nie można dodać kilka rekordów o jednakowym ID? przecież nie mam ustawionego id na auto_increment. 1. jeżeli dałeś to pole jako primarykey albo unique key to nie może, ID rekordu to ID rekordu, ma być unikalne, jeżeli ma być to relacja to dodaj drugą kolumnę np. id_faktury, które nie będzie kluczem 2. To można dodać jednym zapytaniem, Twój sposób jest bardzo nie wydajny, używając składni: INSERT INTO table(column, column) VALUES(value, value), (value, value), (value, value), (value, value), (value, value), (value, value) Ten post edytował tehaha 24.01.2011, 12:14:03 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:55 |