![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: z tego krzesła na którym siedzę Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:arrow: 1. Jaki jest najlepszy system z rodziny Linuxów do stawiania serwera internetowego (www, ftp, e-mail) :?:
:arrow: 2. Jaka jest optymalna konfiguracja komputera (ile ram, mhz itd.) do postawienia niewielkiego serwisu www :?: Za pomoc z góry dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad 1.
Tego się nie da jednoznacznie określić. Przy tego typu tematach zawsze ilu użytkowników, tyle opinii. Ja od siebie mogę polecić dystrybucje: Slackware, Gentoo, Debian oraz (to juz nie do końca Linuxy) systemy z rodziny *BSD. Ad 2. Na to pytanie również trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy od planowanej oglądalności serwisu i ilości wizyt. Najogólniej rzecz biorąc RAM'u nigdy za mało ![]() ![]() -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się w 100% z przedmówcą a jeśli chodzi o system to od siebie poleciłbym głównie FreeBSD.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja z kolei polecił bym Gentoo... Co prawda jego instalacja może potrwać nawet do 4 dni na wolnych maszynach, ale za tą stabilność się opłaca... Tylko raz miałem przyjemność pracować pod tym systemem, ale to była prawdziwa przyjemność...
-------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, Gentoo jest skomplikowany w instalacji (u mnie na baaaardzo starej maszynie instalacja trwała prawie tydzień) ale wynosi z systemów BSD to co najlepsze
![]() Jedno jest pewne, instalując ten system poznasz swój komputer od najmniejszego układu 8) -------------------- Ez Partner :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam dopiero zacząłem się bawić systemami z rodziny unixów i powiem wam, że mi się to podoba. Obecnie używam Slackware 9.1 i uważam, że dla początkującego jest to bardzo dobry system. Mam maszynę o parametrach:
Procesor :arrow: P IV 1400mHz Grafika :arrow: NVidia GeForce Titanium 64MB Ram :arrow: DDR 256MB Dual Channel Dysk :arrow: 40Gb Segeate Łącze :arrow: D: 256kb/s U: 128kb/s Takie coś sprawdza mi sie bardzo dobrze i jako serwer i jako maszyna do pracy i gier. |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja tam dopiero zacząłem się bawić systemami z rodziny unixów i powiem wam, że mi się to podoba. Obecnie używam Slackware 9.1 i uważam, że dla początkującego jest to bardzo dobry system. Mam maszynę o parametrach:
Procesor :arrow: P IV 1400mHz Grafika :arrow: NVidia GeForce Titanium 64MB Ram :arrow: DDR 256MB Dual Channel Dysk :arrow: 40Gb Segeate Łącze :arrow: D: 256kb/s U: 128kb/s Takie coś sprawdza mi sie bardzo dobrze i jako serwer i jako maszyna do pracy i gier. Liko to jest potwor a nie serwer :wink: dobre do gier i filmow a pod serwer za mocny :wink: ![]() Ad. 1 Ja na twoim miejscu bym na poczatek wzial rh albo mdk jesli nie miales stycznosci z unixami w ogole do czynienia a jesli sie na tym znasz to pld, slackware albo debiana bardzo konfigurowalne i niesamowicie stabilne ![]() Ad. 2 Na takowy serwer ja dalbym (jesli to nie ma byc duzy portal ala wp czy onet) procesor 500 mhz lub wiecej (najlepiej pentium ewentualnie celeron AMD odradzam za bardzo sie grzeja przy dlugiej pracy komputera) a ramu jak najwiecej czyli przynajmniej tyle samo ile masz procesor do 500 mhz jakies 512 mb a powyzej 500 mhz powyzej 512 mb najlepiej dwukrotnosc szybkosci procesora ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zbłąkany: brr... Red Hat, Mandrake... na serwer? To nie jest najlepszy pomysł.
Liko: taki komputer sprawdzi się w najróżniejszych zastosowaniach, ale jeśli ktoś chce postawić osobny komputer jako serwer, to myślę, że nie będzie go na to stać. Ja osobiście mam u siebie w domu serverek/routerek/firewallik ![]() -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jojo na poczatek mu wystarczy jak sie nie zna a jak sie nauczy obslugi unixowatych to zmieni na inny a co moze polecasz mu w2k3?? mozna go zabezpieczyc i dobrze ustawic ze chodzi az milo ale niestety trza mocnego sprzetu p4 i jakies 1,5 ghz RAM aby dobrze chodzil
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj zbłąkany... chyba naprawdę błądzisz... w swoich przekonaniach...
Cytat User Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.2; .NET CLR 1.1.4322) i ty mówisz, że Win2k3 potrzebuje 1.5G ramu do normalnej pracy ![]() Nie narzekam także na bezpieczeństwo... a dzięki temu, że wiele używanych przezemnie na serwerze aplikacji (pod win2k prof) nie sprawowało się dobrze pod obecnym systemem poznałem wiele fajnych małych i freeware'owych programów... P.S. Najpierw pomyśl, później napisz... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no z tego co wiem to win2k3 ma mniejsze zapotrzebowane na "moce obliczeniowe" i pamiec niz XP wiec zainstalowac go smialo mozna na maszynie z 128MB RAM i procku ponizez 1GHz
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bakus mozna go zainstalowac na procku 500 mhz nie napisalem ze nie mozna ale zasugerowalem ze: azeby dobrze chodzil trzeba czegos mocniejszego
![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
|
|
![]()
|
|
Cytat ale niestety trza mocnego sprzetu p4 i jakies 1,5 ghz RAM aby dobrze chodzil
ale 1.5GB RAMu (chyba GB a nie mhz;) ) to jest znaczna przesada... i dla tego się sprzeciwiłem... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Moze masz racje ze 1,5 gb to duzo ale 2k3 po 12 godzinach pracy przy malej ilsci ramu chodzi fatalnie wienc warto miec go troche wiecej
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie. Wszystko zalezy od zastosowan tego servera. Mnie sie udalo na duronie i 256 MB ramu postawic server do paru gier. Postawilem go na mdk 8.2 i chodzil stabilnie ladnych pare miesiecy. oczywiscie www tez tam bylo z php i mysql dla potrzeb statystyk gier. i nie pamietam zeby zawieszal sie z winy braku stabilnosci systemy, czesciej dzialo sie to z braku napiecia w serverowni
![]() a tego potwora P4 to bym zamienil na niezla stacje graficzna, tylko podrasowal bym grafe troche. -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli miałbym na dzisiejszy dzień stawiać serwer to zastanowiłbym się nad dystrybucjami takimi jak:
Openwall GNU/*/Linux (Owl, http://www.openwall.com/Owl/) Trustix Secure Linux (http://www.trustix.net/) albo czymś w tym stylu... tj. dystrybucją zorientowaną na bezpieczeństwo. Zawsze jest łatwiej coś rozluźnić niż zabezpieczyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dosyć stary wątek, ale chciałbym podpytac jeszcze
![]() CHodzi mi o coś takiego: chciałbym postawić własny serwerek u siebie w sieci. Mam łącze symetryczne i troszke się marnuje. CHciałbym to wykorzystać. Na serwerku chce wrzucić jeden dosyć potężny serwis. Powiedzmy, że coś w stylu WP lub ONET... Dużo zapytań do baz. Chciałbym, żeby był SSL, php, mysql, PostgreSQL, poczta. Zadnych limitów - tyle ile fabryka dała ![]() ![]() -------------------- "Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny "Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein "Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein "Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat POprostu taki hosting kosztuje ponad 1000 zł rocznie, a jakoś nie opłaca mi się tyle wydawać, skoro mogę u siebie takie coś zrobić (teoretycznie). Jaki sprzęt bym potrzebował ![]() A sprzet bedziesz mial za frimo? Ksiazki i kursy do nauki tez? Mase wolnego czasu (rok-dwa lata) na nauke takze? Bedziesz mial czas na pilnowanie tego, backapy, zarzadzanie, konfigi? itd. Dopiero teraz policz koszta. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 4 Dołączył: 29.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak przy okazji
![]() Mając łącze 8Mb/1Mb i komp. Celeron 800Mhz / 256 Ram Da rade postawić serwer pod download pliczków ? Tak w miare stabilny, a jak już to na linuksie czy windzie ? |
|
|
![]() ![]()
|
|
Snap z takim łączem to ty sobie możesz, co najwyżej odpalić mały tracker pod torrenta, a nie download plików
![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:07 |