![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2008 Skąd: Poland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien kłopot z kodowaniem polskich znaków w funkcji mail(). Dokładnie chodzi o sam temat wiadomości, w treści jest ok. Z tego co zauważyłem w większości programów pocztowych (Apple Mail, The Bat, Outlook) oraz w panelu pocztowym o2.pl z kodowaniem w temacie wiadomości nie ma problemów. Problem pojawia się w panelach poczta.nazwa.pl czy poczta.home.pl. Tam w temacie wiadomości pojawiają się krzaki :/ Możecie coś poradzić ? Kod wygląda tak:
-------------------- :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 6 Dołączył: 23.02.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mb_detect_encoding zobacz czy wiadomość itd. to utf-8
-------------------- Sygnaturka comes here.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat musi być zakodowany zgodnie z RFC 2047:
http://php.net/manual/en/function.mail.php http://www.faqs.org/rfcs/rfc2047.html Ten post edytował GeoS 21.01.2011, 22:57:09 -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 11 Dołączył: 1.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli nadal ci nie dziala moge i podrzucic kod moj.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystanie z mail, to jak używanie fsockopen, zamiast curla. Użyj Swift Mailer czy czegoś w ten deseń i ciesz się normalnym kodem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 11 Dołączył: 1.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a cóź takiego złego jest w mail()...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Crozin już to wyjaśnił, od siebie dorzucę, że to jak programowanie czegoś w Assemblerze, kiedy spokojnie można to zrobić w C#. Swift Mailer udostępnia ładne, przejrzyste API do wysyłania maili... Więcej mi się pisać nie chcę, zajrzyj do dokumentacji i zmienisz zdanie na temat mail().
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2008 Skąd: Poland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz wygląda to tak:
$subject = "=?UTF-8?B?".base64_encode( 'polskie ąęćźń' )."?="; Działa bez problemów ![]() Wszystkim dzięki za rady ![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
nie musisz robic już base64_encode, nie ma potrzeby i sensu..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:53 |