Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Nawigacja / kompozycja strony
jacobson

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam takie 3 pytania. Czy tworzac strone internetowa lepiej jest na kazdej stronie wywolywac od nowa kod dla bannera, menu, stopki czy moze stworzyc osobne komponenty banner.html menu.html itp i stworzyc plik index.php ktory bedzie mial wywolywanie tych wszystkich elementow? (i teraz dalsza czesc ma zwiazek z drugim pytaniem)
Otoz po zaimplementowaniu czy rozwiazanie w stylu ze jest jeden plik index.php i tylko osobne pliki (np .html) ktore sa includowane z tego pliku index.php w miejscu "content" miedzy tymi wszystkimi bannerami, menu i stopkami, jest dobre ? Czy moze poprostu tworzyc kazda osobna podstrone w ktorej kazda bedzie miala kazdy z tych elementow i robic bezposrednie hiperlacza do tych podstron?
Moje 3 pytanie jest raczej ogolnikowe i odnosi sie do 1. Czy jezeli taka implementacja jak w 1 pytaniu jest "wskazana" to czy wskazana jjest jego implementacja przy uzyciu klas itp ? czy bez obiektowego php to bedzie tak samo ladnie smigalo?
Z gory dzieki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
pozdrawiam
Powód edycji: [Daiquiri]: Przeniesione do przedszkola
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
thek

Grupa: Moderatorzy

To ja zadam inne pytanie... Masz 20 podstron. W pewnym momencie zechcesz zmienić logo. Lepiej będzie Ci zmienić to raz w pliku header czy latać po 20 plikach i w każdym to zmieniać? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Co do pchania obiektówki odpowiem tak... Ktoś Ci powiedział, że musisz mieć do kompa tuner, ale Ty kompletnie nie wiesz jak to podłączyć, nie wiesz po co Ci to i czy użyjesz kiedykolwiek. Kupisz więc tuner bo ponoć tak musi być? A może dopiero gdy się dowiesz co to takiego, jak używać i stwoerdzisz, że faktycznie Ci się przyda?

Wnioski pozostawiam do przemyślenia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
jacobson

-----

wroce do swojego wczesniejszego postu zeby nie tworzyc nowych...
mam jeszcze takie pytanie ... czy jest jakis lepszy sposob nawigacji miedzy stronami niz $_GET i zmiana switchem (includowanie contenta strony)?
Mam na swojej stronie b.duzo podstron i sa one w roznych katalogach /1/ albo glebszych /1/2/3/4/ i powyzsza metoda jezeli chcialbym np skorzystac z mod_rewrite wymaga ode mnie tworzenia w pliku .htaccess osobnych instrukcji dla kazdej pojedynczej podstrony.
+Quote Post
JoShiMa

-----

Cytat(jacobson @ 22.02.2011, 16:38:04 ) *
wroce do swojego wczesniejszego postu zeby nie tworzyc nowych...
mam jeszcze takie pytanie ... czy jest jakis lepszy sposob nawigacji miedzy stronami niz $_GET i zmiana switchem (includowanie contenta strony)?

Np korzystanie z frameworków, które mają ten mechanizm oprogramowany (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
jacobson

-----

no wlasnie chcialem cala strone od podstaw stworzyc bez zadnego frameworka ...
+Quote Post
JoShiMa

-----

Cytat(jacobson @ 22.02.2011, 20:24:06 ) *
no wlasnie chcialem cala strone od podstaw stworzyc bez zadnego frameworka ...

No to chyba chyba nic mądrzejszego nie wymyślisz. Tylko uważaj, bo można się nieźle zamotać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 08:30