![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W książce, którą obecnie studiuję mam podany przykład:
CODE public function sayHello() { echo "Cześć {$this->getName()}"; } Wiem że zapis echo "Cześć {$this->getName()}"; jest jednoznaczny z echo "Czesc " . $this->getName();. Nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem, więc chciałbym wiedzieć jak taka składnia się nazywa i z czego wynika. Może pytanie banalne, ale jak chłonę wiedzę to nie lubię zostawiać czegoś niedopowiedzianego. I jeszcze jedno pytanie: który z tych zapisów jest częściej stosowany przez doświadczonych programistów? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście nie lubię stosować takiego zapisu ponieważ jeśli używasz cudzysłowia(") to parser przeszukuje całą zawartość w poszukiwaniu zmiennych a jeśli używasz apostrofu (') to paser traktuje całą zawartość jako tekst.
Czyli (dla przykladu użyje Marka) :
Według mnie opłaca się używać apostrofów, czemu?Każda setna sekundy się liczy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie opłaca się używać apostrofów, czemu?Każda setna sekundy się liczy. Taaaa a potem i tak korzysta się z frameworków, ORM'ów, Smartów i innych pożeraczy czasu procesora i pamięci, bo tak jest wygodniej. Ale w teorii masz rację (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet teoria mówi, że to nie ma znaczenia. Mimo to ja i tak używam wersji "optymalnej", z przyzwyczajenia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Każda setna sekundy się liczy. Łączenie tekstu na poziomie PHP jest z reguły wolniejsze, niż skorzystanie z dodatkowego parsera na poziomie C. Więc jak Ci tak na tych setnych częściach sekundy bardzo zależy to zacznij korzystać z cudzysłowów.
Ten post edytował Crozin 19.01.2011, 20:36:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nekomata: wiem o tym, że parser przeszukuje "" pod względem zmiennych i że obciąża to procesor. Pytałem, bo na początku nauki chciałbym przyswoić sobie dobre nawyki programistyczne, a o takie muszę pytać ludzi siedzących w programowaniu.
@Mephistofeles: co dla Ciebie znaczy wersja "optymalna"? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Łączenie tekstu na poziomie PHP jest z reguły wolniejsze, niż skorzystanie z dodatkowego parsera na poziomie C. Więc jak Ci tak na tych setnych częściach sekundy bardzo zależy to zacznij korzystać z cudzysłowów. Szczerze mówiąc nie byłem pewny więc sprawdziłem.Używając :
wynik..(pomijając tonę textu) This page was created in 50.307214975357 seconds a wersja z cudzysłowem czyli
This page was created in 50.989140033722 seconds Odpaliłem to na localhoscie i mój komputer jest już starszego pokolenia ale.. wychodzi praktycznie to samo. różnica to tylko 0.6 sekundy. Jednak ja i tak zostanę przy apostrofach.Czemu?Bo mi ładniej koloruję wszystko w dreamweaverze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:10 |