![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki problem chciałbym zrobić liczbę ogłoszeń po nazwie kategorii
lecz nie jestem w stanie tego zrobić. W bazie danych kategorie ogłoszeń wyglądają tak: (ogl_kategoria) (IMG:http://iv.pl/images/26816306130106405389.png) i nie jestem w stanie wogóle do tego dojść.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Źle zaprojektowana baza i tyle. tak nie powinno się przechowywać kategorii. Jeśli masz zamiar coś z tego zrobić to zrób tabelę złączeniową, gdzie będziesz przechowywał pary id_ogl, id_kategorii jako klucz typu unique.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli mogę sobie pomarzyć, no trudno..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wszystko się da, tylko trzeba się zastanowić jak to ugryźć i czy jest sens (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Przeanalizuj przypadki:
Przypadek1: numer (nie wiem czy można tylko 1 kategorie wybrać) Przypadek2: numer1_numer2 (to chyba 2 kategorie?) Przypadek3: numer1_numer2_numer3 (to chyba byłyby 3 kategorie?) Przypadek4: i tak dalej... Jakie mamy wzorce wyszukiwania numeru kategorii? Dla 1: numer Dla 2: numer1_ lub _numer2 Dla 3: numer1_ lub _numer2_ albo _numer3 Dla 4: to samo co dla 3. Ostatecznie otrzymujemy: ^numer$ ^numer_ _numer_ _numer$ gdzie ^ to początek a $ to koniec ciągu w bazie zas numer to liczba przynajmniej 1 cyfrowa (nie mogą tutaj się zaleźć żadne inne znaki niż cyfry). Pozostaje nam tylko wyrażenie regularne wykonać w tabeli. Nie jest to więc wydajne, ale niestety jak mus to mus. Lepiej byłoby to znormalizować do formy jaką podałem wyżej. Mniej kombinowania i wkurzania się w przyszłości. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:39 |