![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Bardzo przepraszam, jeżeli jest już taki temat. Przeglądałem kilka poprzednich, jednak nie uzyskałem wystarczającej odpowiedzi na moje pytanie. Otóż posiadam podstawową wiedzę(CSS, HTML nie sprawiają mi problemu) i chciałbym zacząć się uczyć PHP. Uczyłem się wcześniej z zamieszczonych w internecie kursów, poradników, etc; analizowałem kod tam zamieszczony, ale po jakimś czasie zauważyłem, że mało z tych poradników zapamiętuję. Czy powinienem zacząć robić w międzyczasie jakiś własny projekt? Co mogłoby mi pomóc w nauce tego języka, ale w taki sposób, żebym mógł tą wiedzę wykorzystać w przyszłości? Z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Im więcej piszesz, tym szybciej się uczysz i lepiej zapamiętujesz.
Ten post edytował Wicepsik 14.01.2011, 18:07:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy powinienem zacząć robić w międzyczasie jakiś własny projekt? Zdecydowanie tak. Czytanie kursów, poradników i samouczków nie zaszkodzi ale bez praktyki niewiele pomoże. Wymyśl sobie coś prostego, np. internetowa biblioteka, wypożyczalnia sprzętu wodnego itd. i napisz projekt z bazą danych. Inaczej nie ugruntujesz sobie nawet podstaw. Zauważysz, że w miarę pisania, rozwiązywania coraz to nowszych problemów poznasz coraz więcej funkcji, konstrukcji, będzie Ci łatwiej opracować algorytm, szybciej zaczniesz znajdować własne błędny itp. Bo przecież trening czyni mistrza (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Ten post edytował sadistic_son 14.01.2011, 18:23:03 |
|
|
--riyan-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję za odpowiedzi.
Czyli podsumowując, najlepszym rozwiązaniem byłoby obrać sobie jakiś prosty projekt za cel, i go po prostu realizować, oraz w miarę możliwości rozszerzać, zgadza się? A co, jeśli chodzi np. o podstawy(początek) kodu? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o podstawy podstaw to owszem, kurs, książka, samouczek ale z przykładami. Nie czytaj o zmiennych, pętlach i innych konstrukcjach nie patrząc od razu jak działają w praktyce. Jeśli nie zrozumiesz podstaw w zastosowaniu praktycznym to będzie Ci ciężko potem wyzbyć się banalnych błędów oraz zrozumieć działanie funkcji itp.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli książka, czy też kurs, to nic złego na początek? W takim razie pozostaje mi tylko jedno pytanie, a mianowicie, czy znacie jakieś dobre kursy lub książki, które zawierają w sobie teorię w dużym stopniu połączoną z praktyką? Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 14:35 |