![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 1 Dołączył: 19.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki kawałek kodu (z Social Engine 4 opartym na Zendzie), który tworzy wydarzenie i dodaje również temat z taką samą nazwą na forum:
Sprawa wydaję się prosta bo wystarczy użyć funkcji lastInsertId(); Jednak nie działa - zmienna lastid nie przekazuje ostatnio dodanego rekordu do bazy, bo źle to wstawiam i nie wiem gdzie to powinno być. Mam taki błąd:
Jak wstawić i "wychwycić" ostatnio dodane ID eventu z bazy poprawnie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam błąd mówi wszystko. P.S. Nawet nie chce wiedzieć co to za aplikacja i kto ją psiał bo się wystraszyłem tymi tworami :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 1 Dołączył: 19.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do skryptu jest to skrypt społecznościowy.
niestety nie działa, zmienna zwraca wartość 0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co to za skrypt, a herbaty w domu nie mam, a kawę piję rozpuszczalną więc z fusów raczej nie powróżę :/
|
|
|
![]()
|
|
szkoda, może powinieneś sprobować ?(IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) bo jednak okazało się to bardzo proste, sam do tego doszedłem:
i mamy ID (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Temat do zamknięcia. |
|
|
![]()
|
|
Cytat szkoda, może powinieneś sprobować ? bo jednak okazało się to bardzo proste, sam do tego doszedłem: Bo to jest poprawny scenariusz. Ja się kierowałem tym czymś co Ty wkleiłeś. Chciałeś "ostatnie ID" nie konkretnie id zapisanego wydarzenia. Zend przy ActiveRecord gdy robisz save od razu ustawia id rekordu na wstawione. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.09.2025 - 21:29 |