![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Mam taki problem, chciałbym aby jeden z div'ow pojawiał się tylko do wielkości monitora, jeśli ktoś ma monitor duży pojawia mu się cały, jeśli mniejszy pojawia mu się część, chodzi o div id="logo_right", aktualnie obrazek tam jest ustawiony jako tło, div pozycjonowany jest pozycjonowane przez "absolute" względem div-a "container", próbowałem już przez wyłączenia scroolbar x, ale nie dość, że nie przechodzi wtedy walidacji css, to cały czas można było przesunąć myszką tło.
Link http://alcopone.pl/test/
Ten post edytował pwojciechowski 13.01.2011, 12:49:09 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
div id="logo_right" jest pozycjonowany względem body, nie okłamuj nas (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
A dlaczego względem body? A no dlatego, że określając position dla children, musimy też określić position dla parent, bo children będzie próbował pozycjonować się tak długo względem każdego rodzica wyżej, jak długo nie będzie któryś miał określonego position. A jeżeli żaden nie będzie miał określonego position, to dojdzie aż do body i wypozycjonuje się względem body. A skoro kontener ma być pozycjonowany relatywnie, to powinieneś rozwiązać zagadkę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A żeby Twój logo_right dochodził do końca, a nie tworzył się scroll-x to pokombinuj z overflow. Ten post edytował Damonsson 13.01.2011, 14:50:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc!
Zapomniałem o tej jednej właściwości, nadałem elementowi #container "position: relative", do body dołożyłem "overflow-x: hidden;" I teraz działa tak jak chciałem, co prawda nie przechodzi walidacji, ale coś za coś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) <am jeszcze jeden mały problem, chcialbym aby obrazek z #logo_right był w jako w tle, teraz wychodzi na górę, próbowałem przez z-index - ale ten chyba działa tylko dla dwóch elementów pozycjonowanych "posion: absolute", zamieniałem też miejscem kodzie dwa elementy div, efekt ten sam - > logo nachodzi cały czas na mapkę. Masz może pomysł jak to rozwiązać. http://alcopone.pl/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takiej sytuacji miej głęboko w... validator, dla CSS3 jest ok (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Aby działał z-index, musi być zdefiniowane position. Dodaj do 'map' position: relative i z-index:9999 Podstawy podstaw. |
|
|
![]()
|
|
Witam Serdecznie,
Odkopuje temat, ponieważ nie mogę sobie poradzić jeszcze z jednym problemem, a na pewno są one powiązane. Niestety w Operze, a to na tą chwilę 10% użytkowników według ranking.pl, strona nie wyświetla się prawidłowo, a mianowicie pasek przewijania się nie pojawia, ale niestety można przesunąć cały obraz w prawo do końca obrazka, błąd nie występuje na ff, safari i chrome. Pozdrawiam Paweł Wojciechowski |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:48 |