![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam sobie stronę i jest tam duzo materiałów, artykułów. Jak zrobić podstronę do każdego artykułu? Ma to wyglądać mniej więcej tak Artykuł1 tresctresctresc czytaj więcej.. po kliknięciu w czytaj wiecej bedzie dalszy artykuł tylko jak to zrobić dla wielu artykułów, żebym nie musiał tworzyć ręcznie tych ministronek... linki mogą być tworzone jako: www.adres.pl/artykul1/opis lub www.artykul1.adres.pl(czyli jako subdomena) Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Na liście artykułów dajesz np. tytuły jako linki - w nich zawierasz "czytaj dalej" i ID artykułu. Po kliknięciu wywołujesz kolejny plik, np. view.php, w którym ładujesz kompletny artykuł.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Porządkowanie na podstawie unikatowego klucza (np. ID lub jakiegokolwiek innego losowo generowanego).
Jeżeli kolejno przypisywane identyfikatory (0-x) nie spełniają Twoich oczekiwań możesz stworzyć dodatkową kolumnę, która zawierać będzie np. 8. znakowy identyfikator (taki jak ten: s9PdE2o0). Oczywiście wiąże się to z dodatkowym wysiłkiem związanym z napisaniem skryptu, który losowałby takowy unikat i wstawiał w odpowiednią kolumnę wraz z dodaniem nowego newsa. Kolejną rzeczą jaką musiałbyś wykonać jest link pod każdym `skrótem newsa`, który miałby adres ~ http://www.twoja_strona.pl/view.php?nr=s9PdE2o0 . W pliku view.php odbierasz dane przekazane metodą $_GET i na podstawie `nr` wyświetlasz z bazy całą zawartość newsa. W razie jakichkolwiek pytań, pisz... Postaram się pomóc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam! Ten post edytował modern-web 10.01.2011, 17:50:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Okej, jak się teraz zabezpieczyć, żeby ktoś nie podmienił id ?
Dla testów pisałem sobie w adresie www.adres.pl/view.php?id=hahaha (usunąłem nr id i wpisałem hahaha) i wyświetla mi się hahaha - czyli ładnie pójdzie zhakować strone ?(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Albo jak zrobić, że ID może być tylko liczbą ? Jak pobrać dane z 2 tabel? prosze o przykład zapytania. Ten post edytował Michał90 10.01.2011, 22:24:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj jako is wartość numeryczną i sprawdza na początku za pomocą is_numeric potem zapodaj dla samej pewności mysql(albo mysqli)_real_escape_string dodatkowo dodaj że jeśli nie znajdzie id to strona wywala "błędny albo przeterminowany artykuł redirect na główna za 2 sec" . Co do pobierania danych z dwóch tabel to szczerze nie wiem , sam się dopiero uczę słyszałem coś o LEFT OUT JOIN albo UNION ale tylko słyszałem i się nie zagłębiałem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 03:59 |