Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne] Nadawanie chmodów
radziowie

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam na serwerze parę folderów jak np. admin gdzie znajdują się pliki panelu administracyjnego, grafika gdzie mam umieszczoną grafikę od szablonu strony, katalog upload gdzie uploadowane są różnego rodzaju pliki a w nim folder mini gdzie znajdują się miniatury uploadowanych zdjęć. Jakie powinienem nadać chmody do odpowiednich katalogów?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
bubus_s

-----

Skoro masz te pliki na serwerze to zapewnie masz program aby wysyłać pliki do FTP.

Jeżeli masz Total Comander najeżdzasz na wybrany katalog i klikamy na Plik następnie Zmień atrybuty i tam wpisujemy chmod.

Jeżeli natomiast masz FileZile najeżdzasz na wybrany katalog prawy przycisk myszy i wybierasz prawa pliku.

Sprawa bardzo łatwa;)
Mam nadzieję że pomogłem.
Pozdrawiam.
+Quote Post
radziowie

-----

Wiem jak się nadaje chomdy. Chodzi mi po prostu o konkretną wartość jaka należałoby nadać na dany katalog.
+Quote Post
bigbadcompany

-----

Cytat(radziowie @ 8.01.2011, 15:35:38 ) *
Wiem jak się nadaje chomdy. Chodzi mi po prostu o konkretną wartość jaka należałoby nadać na dany katalog.

Wysyłam do lektury http://pl.wikipedia.org/wiki/Chmod

read, write i execute - zastanów się nad sensem każdego katalogu, jeśli chcesz aby w galerii był możliwy odczyt, zapis i prawo uruchomienia to tam gdzie zapisujesz miniaturki w katalogu albo jakąś grafę to musisz mieć 777.

Dla katalogu admina polecałbym 755 ale to tylko moja sugestia. Reszty chmodów domyślisz się sam po zapoznaniu się z wiki lekturą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 04:38