![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na samym początku limit ustaliłem na 6
Wpisów w bazie 18. Mam 4 pustą stronę paginacyjną. Jeśli dodam do bazy kolejny wpis to już wcześniej pusta strona będzie zawierała 19 rekord z bazy. Co powinienem zmienić, aby przy 6 , 12 , 18 wpisie przy osiągniętej równej liczbie limitu nie pokazywał mi skrypt pustej ostatniej strony strony. Korzystam z poniższego skryptu.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Ten post edytował potreb 2.01.2011, 16:53:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety tak też próbowałem. Dodanie liczny 1 likwiduję mi 1 stronę a ostatnia dalej zostaje pusta
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Wicepsik 2.01.2011, 17:36:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
z odjęciem 1 także próbowałem. 4 strona pusta znika lecz skrypt wyświetla mi tylko 18 pozycji z bazy. Więcej nie chce wyświetlić po dodaniu nowych rekordów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a próbowałeś zamiast floor podstawić ceil ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Primo - nie $i<= ale $i <
Secundo - ceil, a nie floor -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Super działa : ) Jeszcze tylko aktywna Porcja pogrubiona bez linku i będę spełniony. ; )
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To jest bardzo niewydajne. W każdym przebiegu pętli liczysz i zaokrąglasz! Policz to przed pętlą. Co do pogrubienia aktualnego to w pętli for sprawdzaj IFem indeksy aż trafisz na właściwy dla aktualnej strony. Zgadnij ile on będzie wynosił i sprawdź. PS: Na Twoim miejscu jednak bym ograniczył zakres pętli FOR. Jeśli będziesz miał w paginacji 40-50 stron to stronę sobie rozwalisz paginacją. Ogranicz sobie liczbę stron po obu stronach od aktualnej. Czyli coś w stylu:
i pętlę przekształć do by uzyskać to o co wiele osób już tu na forum prosiło, czyli tylko X stron odległych od aktualnej od aktualnej. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
indeksy czyli ID w bazie? czy jak? bo troszeczkę nie bardzo rozumiem.
|
|
|
![]()
|
|
Indeksy w tym wypadku to Twój licznik pętli, czyli $i
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Jak prawidłowo powinno wyglądać zapytanie czy $i = czemu ?
|
|
|
![]()
|
|
Weź zostaw swój kod jak jest z tym ceil, a w dotychczasowym for zrób wewnątrz IF sprawdzający czy obecny $i jest równe stronie aktualnej. Jeśli to będzie działało, to dopiero zajmij się później zakresami o jakich wspomniałem w swoim poście.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
W porządku tylko jak brzmi zapytanie do aktualnej strony. Nie mogę sobie tego wyobrazić jak wewnątrz
zmienna $i przyrównać do $i ? Ten post edytował darney 3.01.2011, 15:23:24 |
|
|
![]()
|
|
A $_GET['porcja'] to niby co jest? Nie odpowiednik strony aktualnej?
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Jee wykombinowałem i działa ; ) Mega dźwięczny jestem : )
Jeszcze ostatnia rzecz i będę już naprawdę zaspokojony : ) . Bo planuję żeby na początku listy paginacyjnej i na końcu poprzednia i następna nie znikała tylko link się wyłączał. |
|
|
![]()
|
|
To wykrywaj czy aktualna strona jest pierwsza bądź ostatnia. Jesli tak - wywal otaczający owe wyrazy znacznik A, lub inaczej mówiąc zrób sprawdzenie, dzięki ktoremu raz owe wyrazy będa miały link, a innym razem nie. To kolejne IFy i nic więcej.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za pomoc będę próbował.
Udało się.
Jeszcze raz wielkie dzięki ![]() Mam jeszcze zapytanie. Po najechaniu na link do strony [2] widzę link do 1 porcji po najechaniu na [3] widzę link 2 porcji. Zapewne jest na to sposób aby linki równały się wartości prezentującej numer strony. Próbowałem to zmienić już na samym początku i coś mi nie wychodzi. Ten post edytował darney 4.01.2011, 11:47:32 |
|
|
![]()
|
|
Można i owszem... Na stronę idzie normalna numeracja od 1 wzwyż(zarówno pokazywane liczby, jak i w linkach), ale po stronie skryptu sobie odejmujesz 1 i wtedy w kodzie masz od 0, tak jak Ci potrzebne do operacji.
|
|
|
![]()
|
|
właśnie wydaję mi się że po stronie skryptu idzie od 0. Nie bardzo wiem w takim razie gdzie odjąć. Myślałem że wystarczy kombinacja z <a href="?porcja='.($i) lecz po odjęciu czy dodaniu sypie się wyświetlanie. Chyba nie bardzo rozumiem mechanizm działania.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:41 |