![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Na wstępnie chciałbym zaznaczyć, iż szukałem w Googlach oraz na forum rozwiązania mojego problemu - niestety bez skutecznie. Domyślam się, że to kwestia operacji na bazie MySQL, niestety jestem początkujący w te klocki - dlatego też zwracam się do Was, no ale do rzeczy. Chciałbym utworzyć rejestrację na mojej stronie, która pozwalałaby na rejestrację tylko pierwszym 10 osobom. W jaki sposób mogę to uczynić? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam! Ten post edytował Szymi_2004 30.12.2010, 21:41:29 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zapisujesz dane w bazie danych, to wykorzystaj funkcję, która zwraca ilość wierszy i jak będzie ta liczba powyżej 10, to przerywaj skrypt. A zapytanie zrób select count() from tabela.
Ten post edytował IceManSpy 30.12.2010, 21:42:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mhm rozumiem, a czy mógłbyś przedstawić mi tą funkcje w kodzie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób tak, że jak ktoś kliknie w rejestruj to skrypt sprawdzi ile jest userów w bazie po ID czyli np. jak nie masz żadnego to pierwszy będzie miał ID 1 itd. w if() zrób warunek że jeśli istnieje już user o ID 10 to wyświetli text że rejestracja zamknięta czy coś
![]() ![]() Ten post edytował Elber 30.12.2010, 22:13:30 -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mhm rozumiem, a czy mógłbyś przedstawić mi tą funkcje w kodzie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób tak, że jak ktoś kliknie w rejestruj to skrypt sprawdzi ile jest userów w bazie po ID czyli np. jak nie masz żadnego to pierwszy będzie miał ID 1 itd. w if() zrób warunek że jeśli istnieje już user o ID 10 to wyświetli text że rejestracja zamknięta czy coś ![]() ![]() A co będzie, jak ID będzie jako autoincrement, ktoś się zarejestruje, a potem usunie? Będzie dziura. I wtedy chociaż ktoś będzie miał ID 10, to może się okazać, że będzie tylko 1 użytkownik.
Coś podobnego ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co będzie, jak ID będzie jako autoincrement, ktoś się zarejestruje, a potem usunie? Będzie dziura. I wtedy chociaż ktoś będzie miał ID 10, to może się okazać, że będzie tylko 1 użytkownik. Dlatego napisałem też: Cytat Tudzież jeśli istnieje 10 wpisów do tabeli z userami
![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]() P.S. Zapomiałbym, szczęśliwego nowego roku dla wszystkich! ![]() Witam ponownie! Pomyślałem, że nie ma sensu tworzyć nowy temat, skoro z powodzeniem mogę się podpiąć pod istniejący. Otóż chciałbym jeszcze wiedzieć w jaki sposób mogę wykonać następującą akcję. Użytkownik wchodzi na moją stronę, po naciśnięciu odnośnika "Kup Teraz" pojawia się strona z formularzem w którym musi podać imię i nazwisko. Po uzupełnieniu formularza i klepnięcia przycisku "Zamawiam" użytkownik zostaje przeniesiony do początkowej strony gdzie odnośnik "Kup Teraz" zmienia wartość (nazwę) na "Niedostępny" i przestaje być już odnośnikiem (dalej zachowuje się jak zwykły napis). Nie mam bladego pojęcia jak się do tego zabrać. Czy bylibyście w stanie mnie oświecić? Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kliknieciu w "Zamawiam" za pewne przeprowadzasz jakąś walidację podanych danych. Sprawdzasz pewnie na początku czy w ogóle kliknięto w przycisk "Zamawiam". W tym warunku utwórz jakąś sesję np:
Następnie tam gdzie wyświetlasz przycisk "Kup teraz" sprawdź tylko czy sesja istnieje: Pamiętaj, że jeśli działasz na sesjach to w każdym pliku mysi być session_start zanim cokolwiek wyślesz w nagłówkach, czyli najlepiej na samym początku kodu. Ten post edytował sadistic_son 3.01.2011, 22:34:54 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:44 |