![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdecydowałem się zadać pytanie w tym dziale, bo jest on dla mnie najodpowiedniejszy.
Dopisałem się do innego wątku, ale nikt mi na razie nie pomógł, być może źle sfomułowałem pytanie... Przejrzałem forum i to, co znalazłem nie rozwiązało mojego problemu. Debian Woody i jego Apache, php4, mysql i myadmin. php Version 4.1.2 mysql "Client API version 3.23.49" phpMyAdmin 2.2.3 Apache/1.3.26 Na localhost. Jaki mam wpisać login i hasło w myadmin? root bez hasła nie działa. Gdzie się ustawia hasła do myadmin i php? Jak to po ustawiać, aby było dobrze? to jest mój config.inc.php: Kod $cfgServers[1]['host'] = 'localhost';
$cfgServers[1]['port'] = ''; $cfgServers[1]['socket'] = ''; $cfgServers[1]['connect_type'] = 'socket'; $cfgServers[1]['stduser'] = ''; $cfgServers[1]['stdpass'] = ''; $cfgServers[1]['auth_type'] = 'cookie'; $cfgServers[1]['user'] = 'root'; $cfgServers[1]['password'] = 'haslo'; $cfgServers[1]['only_db'] = ''; $cfgServers[1]['verbose'] = ''; $cfgServers[1]['bookmarkdb'] = ''; $cfgServers[1]['bookmarktable'] = ''; 'haslo' sam sobie wpisałem. Bez hasła, jak i z tym nie działa. Jak ustawię auth_type na 'http', to też mam "Wrong username/password. Access denied." |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2004 Skąd: Szczecin|Bukowe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Radze poprostu zapoznać się z tym artykułem:
http://php.pl/index.php/phppl/artyku_y/ser...ysql_na_windows -------------------- "Unix is like a vigvam - no windows, no gates, Apache inside"
Warsztat: Windows XP PE | Dreamweaver | Apache 1.3.29 | PHP 4.3.4 | Araneae | MYSQL 4 | Visual Studio | Dev-C++ [b]Programowanie: llllll 40% |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapoznałem się i znalazłem plik konfiguracyjny, wpisałem wszystko, co ma być i phpinfo() wypisał:
MySQL Support enabled Active Persistent Links 0 Active Links 0 Client API version 3.23.49 MYSQL_MODULE_TYPE external MYSQL_SOCKET /var/run/mysqld/mysqld.sock MYSQL_INCLUDE -I/usr/include/mysql MYSQL_LIBS -L/usr/lib -lmysqlclient -L/usr/lib -z Directive Local Value Master Value mysql.allow_persistent On On mysql.default_host 127.0.0.1 127.0.0.1 mysql.default_password haslo haslo mysql.default_port no value no value mysql.default_socket no value no value mysql.default_user user user mysql.max_links Unlimited Unlimited mysql.max_persistent Unlimited Unlimited ale przy próbie wykonania takiego skryptu (wziąłem go z jakiegoś kursu z webinside.pl [php:1:7fc86cafe2] <?php mysql_connect("127.0.0.1","admin","haslo"); $zapytanie = "CREATE DATABASE daneosobowe"; $wynik = mysql_query($zapytanie); if($wynik) echo "Baza została założona !<br>"; else { echo "Baza nie została założona !<br>"; exit; } mysql_select_db(daneosobowe); $zapytanie = "CREATE TABLE dane ( ". "id int(11) DEFAULT '0' NOT NULL auto_increment, ". "imie char(30), ". "nazwisko char (30), ". "dataur date DEFAULT '0000-00-00' NOT NULL, ". "adres blob, ". "telefon int(15), ". "UNIQUE id (id), ". "PRIMARY KEY (id) ". ")"; $wynik = mysql_query($zapytanie); if($wynik) echo "Tabela założona prawidłowo !<br>"; else { echo "Blad ! Tabela nie została założona !<br>"; exit; } $zapytanie = "INSERT INTO dane VALUES(1,'Jan','Kowalski','1981-12-28','ul.Długa 6 m 23 Toruń','7632325')"; $wynik = mysql_query($zapytanie); if($wynik) echo "Pierwszy rekord dodany prawidłowo !<br>"; else { echo "Błąd !!! Pierwszy rekord nie został dodany !<br>"; } ?> [/php:1:7fc86cafe2] Pojawiają mi się takie błędy: Warning: Can't connect to MySQL server on '127.0.0.1' (111) in /var/www/nauka/baza.php on line 3 Warning: MySQL Connection Failed: Can't connect to MySQL server on '127.0.0.1' (111) in /var/www/nauka/baza.php on line 3 Warning: Can't connect to MySQL server on '127.0.0.1' (111) in /var/www/nauka/baza.php on line 6 Warning: MySQL Connection Failed: Can't connect to MySQL server on '127.0.0.1' (111) in /var/www/nauka/baza.php on line 6 Warning: MySQL: A link to the server could not be established in /var/www/nauka/baza.php on line 6 Baza nie zosta³a za³o¿ona ! Co jest nie tak? ![]() -------------------- Jestem początkujący, proszę więc o wyrozumiałość...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Sprawdź, czy dane wpisane są poprawne (host, user i hasło):
[php:1:219446d703]<?php mysql_connect("127.0.0.1","admin","haslo"); // (...) ?>[/php:1:219446d703] -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
To jest kawałek pliku: /etc/php4/apache/php.ini
Kod [MySQL]
; Allow or prevent persistent links. mysql.allow_persistent = On ; Maximum number of persistent links. -1 means no limit. mysql.max_persistent = -1 ; Maximum number of links (persistent + non-persistent). -1 means no limit. mysql.max_links = -1 ; Default port number for mysql_connect(). If unset, mysql_connect() will use ; the $MYSQL_TCP_PORT or the mysql-tcp entry in /etc/services or the ; compile-time value defined MYSQL_PORT (in that order). Win32 will only look ' at MYSQL_PORT. mysql.default_port = ; Default socket name for local MySQL connects. If empty, uses the built-in ; MySQL defaults. mysql.default_socket = ; Default host for mysql_connect() (doesn't apply in safe mode). mysql.default_host = 127.0.0.1 ; Default user for mysql_connect() (doesn't apply in safe mode). mysql.default_user = user mysql.default_password = haslo ; Default password for mysql_connect() (doesn't apply in safe mode). ; Note that this is generally a *bad* idea to store passwords in this file. ; *Any* user with php access can run 'echo cfg_get_var("mysql.default_password") ; and reveal this password! And of course, any users with read access to this ; file will be able to reveal the password as well. [MySQLadmin] server = /usr/sbin/apache user = admin password = haslo Próbowałem już wpisywać user i admin, próbowałem dopisywać mysql. przed każdą linią w sekcji MySQLadmin (nie wiem, czy taka sekcja jest w linuksowej wersji...) zmiany w /etc/mysql/my.cnf nie dawały żadnych rezultatów (również w phpinfo()) Cytat ; Note that this is generally a *bad* idea to store passwords in this file.
A gdzie indziej to przechowywać? ![]() Dzięki za zainteresowanie. -------------------- Jestem początkujący, proszę więc o wyrozumiałość...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj dopisać do hosta jeszcze nr portu. bodajże domyślny jest 3306 (chyba)
|
|
|
![]()
|
|
nie pomogło... poza tym porty na mysql mam ustawione w /etc/services
-------------------- Jestem początkujący, proszę więc o wyrozumiałość...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
upewnij się, że mysql jest uruchomiony... miałem tego typu problem w windzie... jak się okazało usługa mysqla działała zaledwie parę sekund i kończyła się bez żadnych ostrzeżeń... dopiero póżniej zauważyłem, że zapomniałem skopiować my.ini do c:/winnt i nie mógł znaleść katalogu z bazami...
-------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Heh, okazało się, że nie miałem zainstalowanego mysql server... :? Teraz MySQL działa ale phpmyadmin nadal nie. Zamiast niego używam Webmina.
Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam -------------------- Jestem początkujący, proszę więc o wyrozumiałość...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:56 |