![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest prosty. Mam słowo po angielsku i chcę w partialu należącym do jednej akcji przetłumaczyć go inaczej, a w partialu innej akcji inaczej. Czy jest na to jakiś sposób? Na przykład wybór pliku tłumaczeń? Czy jakoś inaczej.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz do tego wykorzystać katalogi/słowniki. Nie będę się rozpisywał, skoro już wszystko jest w dokumentacji, w tym podrozdziale i następnym.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz do tego wykorzystać katalogi/słowniki. Nie będę się rozpisywał, skoro już wszystko jest w dokumentacji, w tym podrozdziale i następnym. Jak dla mnie mechanizm internacjonalizacji w symfony to bieda straszna. Dlaczego nie zrobili tego jak w JAVA na przykład. Zamiast XML użyć cos na wzór properties. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak jest w JAVA, ale JAVA to chyba język, a symfony to framework.
Zrobiłem bardzo szybki przegląd i nie widzę znaczących różnic. Możesz jakieś wksazać? Jeśli chodzi tylko o to, że symfony domyślnie bierze tłumaczenia z XML'a w formacie XLIFF, to nie jest to problemem. Jest przecież sfIMessageSource więc można dopisać swój sterownik. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak jest w JAVA, ale JAVA to chyba język, a symfony to framework. Zrobiłem bardzo szybki przegląd i nie widzę znaczących różnic. Możesz jakieś wksazać? Jeśli chodzi tylko o to, że symfony domyślnie bierze tłumaczenia z XML'a w formacie XLIFF, to nie jest to problemem. Jest przecież sfIMessageSource więc można dopisać swój sterownik. Znowu moja wiedza na temat symfony jest nikła, więc może podobne rozwiązanie działa. No napisałem ogólnie JAVA, ten język opiera się na standardach chociażby fakt, że każda klasa powinna zaczynać się dużą literą i jeżeli składa się z więcej niż jednego wyrazu to też każdy nowy wyraz jest dużą literą pisany. Więc w wielu kwestiach pomiędzy PHP a JAVA widać różnice. No ale nie o tym mowa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mnie chodzi bardziej o fakt iż jest to tam bardziej czytelne niż w przypadku XLIFF'a. Po prostu w tekście odwołujesz się do klucza. Nie wiem na czym polega siła XLIFF'a względem istniejących rozwiązań stąd moje marudzenie: Oto przyklad pliku properties z jakimiś tekstami (za wikipedią http://en.wikipedia.org/wiki/.properties):
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Mnie chodzi bardziej o fakt iż jest to tam bardziej czytelne niż w przypadku XLIFF'a Śliska sprawa z czytelnością, ja np. wolę jak edytor mi pokoloruje xml'a. Cytat Po prostu w tekście odwołujesz się do klucza. Czyli tak samo jak w i18n w symfony i w formacie XLIFF i pewnie w wielu innych systemach tłumaczeń. Tak mógłby wyglądać plik z XLIFF (nie wiem tylko jak wygląda sprawa z unicode):
Czyli marudzenie jest nieuzasadnione (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat No napisałem ogólnie JAVA, ten język opiera się na standardach chociażby fakt, że każda klasa powinna zaczynać się dużą literą i jeżeli składa się z więcej niż jednego wyrazu to też każdy nowy wyraz jest dużą literą pisany. Java jest np. starsza więc miała więcej czasu na wypracowanie standardów. W symfony nazwa każdej klasy w zasadzie jest rozpoczynana wielką literą. Przedrostek sf ma być prymitywną przestrzenią nazw. |
|
|
![]() ![]()
|
|
To może nie tak, bo z tego co pamiętam to JAVA początkowo miała być rozwijana jako produkt komercyjny, więc może dlatego te standardy. A PHP miał całkiem inną drogę rozwoju (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Jeżeli o mnie chodzi to zdarza mi się pracować z różnymi językami i technologiami, niektóre z nich nawet nie wiedziałem, że istnieją. Co do języka programowania czy framework'a to cóż można powiedzieć tylko tyle, że każdy programuje w czym chce. Ja zaczynałem od C++ przeszedłem do PHP, no a teraz to różnie zazwyczaj jest to JAVA (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wróciłem do PHP bo chcę coś napisać, i szukałem języka, dla którego jest najłatwiej i najtaniej znaleźć hosting. A Symfony zostało wybrane przez wzgląd na framework SEAM dla JAVA, z którym również pracowałem i baaardzo przypadł mi do gustu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A teraz sobie marudzę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) EDIT: A co do XILFF - w sumie to muszę Ci przyznać rację (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował yaotzin 7.01.2011, 21:05:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:52 |