![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem, ponieważ nie wiem czemu ale nie wykonuje mi się zapytanie do bazy MySQL... czy ktoś może rzucić okiem ? CODE <?php
include('glowny.php'); include('sql_connect.php'); ?> <?php mysql_query ("SET NAMES utf8"); if (isset($submit)) { if ($submit == "kasuj") { $kawalki = explode(" ",$pilot_usuwany); $id_a = $kawalki[0]; $sql = "DELETE FROM glowny_news WHERE id='".$id_a."'"; $result = mysql_query($sql); echo ' <b> Wiadomość została skasowana</b>'; } else { echo ' Nie działa. ' ;} } echo '<br><br> <table width="300" border="1" cellspacing="0" cellpadding="5" align="center"> <tr> <td colspan="2" class="form-head">Wybierz wiadomość do usuniecia</td> </tr> <tr> <td> <select name="pilot_usuwany">'; $result = mysql_query("SELECT * FROM glowny_news"); while ($data = mysql_fetch_assoc($result)) { echo "<option>".$data['id']."</option>"; } echo '</select> </td> <td><input name="kasuj" type="submit" value="kasuj" /></td> </tr> </table>'; ?> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
id jest pewnie typu int więc podaje się jego wartość bez pojedynczego cudzysłowu. Ten post edytował sadistic_son 27.12.2010, 03:00:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 355 Pomógł: 50 Dołączył: 20.08.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale stringa też powinien łyknąć chyba ... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz błędnie sformułowane zapytanie spróbuj zamienić:
na: dzięki poleceniu : zobaczysz ,gdzie tkwi problem. Ten post edytował Rid 27.12.2010, 13:06:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rid:
kod w obu przypadkach zadziała tak samo oczywiście pomijając to "OR die(mysql_error());" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) powinno być
mambus: a sprawdziłeś co jest w zmiennej $id_a?? może jest pusta lub ma inną niewłaściwą zwartość (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wydaje mi się:
jeśli dodaje kropki przed $id_a to zmienną powinien zadeklarować tak: przynajmniej tak mi się wydaje (IMG:style_emoticons/default/dry.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
to bardzo źle ci się wydaje taki zapis
to to samo co
No to właśnie zdublował pan zmienną(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) proszę sprawdzić:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to właśnie zdublował pan zmienną(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) proszę sprawdzić: Kolego co Ty za bzdury wciskasz? Powyższy przykład, owszem zdubluje zmienną ale tylko dlatego że $id2 tworzysz najpierw w 3 linijce a potem dodajesz ja do siebie w 5. Sazian ma racje, te zapisy sie niczym nie roznia. Jesil Pan nie wierzy niech sprawdzi to:
Wszystkie echo wyswietla 'niccos' . Ten post edytował sadistic_son 27.12.2010, 21:58:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:34 |