![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pierwszej kolejności przedstawię sytuację jaką aktualnie mam, więc bez owijania w bawełnę powiem, że chce zbudować prosty cms, i wymyśliłem sobie tak, że baza danych będzie wyglądać w następujący sposób:
no i niby wszystko ładnie, ale problem jest tego typu, że chciałem u siebie w cmsie wyświetlać, tzw. top 5 articles, dokładniej mówiąc chodzi o to, żeby pojawiło się 5 najczęściej komentowanych artykułów, ale niestety mam problem z zapytaniem do bazy danych, ponieważ do takiej bazy chyba raczej nie da się(ewentualnie ja tylko nie mogę wymyślić) napisać zapytania które działało by tak jakbym tego sobie życzył. Prosiłbym Was o naprowadzenie na przebudowę bazy i/lub napisania zapytania jakie powinno być użyte, abym mógł otrzymać pożądany efekt. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu miałoby się nie dać? Możesz sortować po sumie komentarzy robiąc select artykułów, albo użyć grupowania przy selecie komentarzy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w Twoim zapytaniu jest błąd, bo z tego co wiem to powinno być ORDER zamiast SORT, ale wielkie dzięki za podsuniecie pomysłu, widzę, że jeszcze muszę się z sql podszkolić ;- )
Ten post edytował tonapewno 23.12.2010, 18:56:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kilku piwach byłem i się pomyliłem ;]
|
|
|
![]()
|
|
to zrozumieć można (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:17 |