Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][MySQL][PHP]Od czego zacząć pisanie Sklepu Internetowego?, Co i jak od podstaw
Kargul1000

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam chciałbym aby ktoś pomógł mi w zrozumieniu od czego zacząć pisanie Sklepu internetowego:)
Musze napisać sklep internetowy na zaliczenie projektu i chciałem zacząć swoją przygodę z PHP oraz MySql (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 18)
crackcomm

-----

hohohoh!
Zaczynać naukę PHP'a od pisania sklepu ? Chyba, że masz już jakieś pojęcie o tworzeniu aplikacji w PHP. MVC ? mówi Ci to coś ?
+Quote Post
darko

-----

Zacznij od zaprojektowania bazy danych i nauki oop z naciskiem na wzorce projektowe. Najlepiej dobrze zaplanuj swoją aplikację, jeszcze zanim siądziesz do kodowania. Przygotuj schemat funkcjonalny oraz wymodeluj procesy (opisz funkcjonalność, przypadki użycia, aktorów systemowych). Swoją drogą to ciekawy temat - projekt sklepu internetowego, zwłaszcza, jeśli obecnie dostępnych jest dużo gotowych, otwartych lub częściowo otwartych rozwiązań pokroju os-commerce, magento czy iStore (niektóre niestety płatne, część dostępna na zasadach dual-license).
+Quote Post
modern-web

-----

MVC = Model-View-Controller tak dla przypomnienia (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)

Popierając wypowiedź kolegi wyżej mogę śmiało stwierdzić, że powinieneś zacząć od... http://opensolution.org/ -> Quick.CART ;P
Sory, ale bez DOBREJ znajomości języka PHP, SQL (MySQL / PostgreSQL), licznych frameworków a także kreatywności nie jesteś w stanie niczego zaprogramować.
(niczego = nic bezpiecznego, użytecznego itp...)

Pozdrawiam!

P.S.
Przeczytaj ze zrozumieniem duużżżoooo kursów PHP, MySQL i SQL a będziemy mogli zacząć rozmawiać i dyskutować.
+Quote Post
crackcomm

-----

Cytat(modern-web @ 21.12.2010, 16:54:35 ) *
MVC = Model-View-Controller tak dla przypomnienia (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)

Popierając wypowiedź kolegi wyżej mogę śmiało stwierdzić, że powinieneś zacząć od... http://opensolution.org/ -> Quick.CART ;P
Sory, ale bez DOBREJ znajomości języka PHP, SQL (MySQL / PostgreSQL), licznych frameworków a także kreatywności nie jesteś w stanie niczego zaprogramować.
(niczego = nic bezpiecznego, użytecznego itp...)

Pozdrawiam!

P.S.
Przeczytaj ze zrozumieniem duużżżoooo kursów PHP, MySQL i SQL a będziemy mogli zacząć rozmawiać i dyskutować.

Kto tutaj pytał o skrypt sklepu?
Po co liczne frameworki ?
Skąd wiesz, że nie jest kreatywny ?
+Quote Post
darko

-----

Cytat(crackcomm @ 21.12.2010, 17:04:29 ) *
Kto tutaj pytał o skrypt sklepu?
Po co liczne frameworki ?
Skąd wiesz, że nie jest kreatywny ?

Chodzi o to, żeby podpatrywać i uczyć się od najlepszych. Po co wymyślać koło na nowo skoro można wykorzystać i udoskonalić istniejące rozwiązania? Przecież nikt nigdzie nie napisał, że chodzi o dedykowane nieistniejące rozwiązanie, a właśnie o typowy sklep.

Ten post edytował darko 21.12.2010, 17:07:34
+Quote Post
crackcomm

-----

Ale podejrzewam, że praca na zaliczenie powinna być napisana od podstaw przez tego kto chcę zaliczyć (hihihi:D)

Cytat(Kargul1000 @ 21.12.2010, 16:19:39 ) *
Witam chciałbym aby ktoś pomógł mi w zrozumieniu od czego zacząć pisanie Sklepu internetowego:)
Musze napisać sklep internetowy na zaliczenie projektu i chciałem zacząć swoją przygodę z PHP oraz MySql (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

+Quote Post
darko

-----

(IMG:style_emoticons/default/offtopic.gif)
Cytat(crackcomm @ 21.12.2010, 17:09:01 ) *
Ale podejrzewam, że praca na zaliczenie powinna być napisana od podstaw przez tego kto chcę zaliczyć (hihihi:D)

Nie oznacza to jednak, że nie można podpatrywać istniejących (czyt. sprawdzonych i dobrych) rozwiązań i jeszcze więcej wynieść z takiej nauki. </EOT>
+Quote Post
crackcomm

-----

Cytat(darko @ 21.12.2010, 17:10:39 ) *
(IMG:style_emoticons/default/offtopic.gif)

Nie oznacza to jednak, że nie można podpatrywać istniejących (czyt. sprawdzonych i dobrych) rozwiązań i jeszcze więcej wynieść z takiej nauki. </EOT>

Podsumowująć:
aby napisać sklep w PHP trzeba:
-znać PHP
+Quote Post
modern-web

-----

Przepraszam bardzo... Jak na zaliczenie to powinieneś to umieć.
Zaliczenie = test z materiału, który został przerobiony i osoby uczęszczające na te lekcje/kursy powinny umieć wykorzystać zgromadzoną przez jakiś czas wiedzę.

// Darko napisał już od czego powinieneś zacząć, więc przeanalizuj to i pytaj.
+Quote Post
Kargul1000

-----

Wzorzec MVC oczywiście wiem co to jest UML się kłania (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) a PHP hym podstawy juz mniej więcej czaje o co chodzi zacząłem od postawienia serwera LAMP na Debianie który pomoże mi w przygodzie pisania Sklepu internetowego (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

To miałby być prosty sklepik z:
1. Rejestracją i logowaniem użytkowników.
2. Dodawanie i usuwanie asortymentu z miniaturami przez prosty panel admina:D

I teraz pozostaje pytanie jak zaimplementować to wszystko w kodzie PHP, zrobiłem sobie juz szablonik frontowej strony sklepu teraz jak uzupełnić go o kod PHP (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)

Ten post edytował Kargul1000 21.12.2010, 17:35:55
+Quote Post
crackcomm

-----

Wszystko ułatwi Ci wykorzystanie jakiegoś frameworku. Czołowe frameworki PHP IMHO to:
Kohana, Zend Framework, Symfony, na zaliczenie myślę, że mógłbyś napisać nawet w Symfony 2 (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
bercow

-----

PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty z tego co pamietam, ma opis jak naisac sklep.
+Quote Post
modern-web

-----

Cytat(bercow @ 21.12.2010, 17:40:08 ) *
PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty z tego co pamietam, ma opis jak naisac sklep.

Przestarzałe praktyki... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Książka sama w sobie nie jest zła, bo jasno tłumaczy podstawy PHP i MySQL ale co do gotowców w niej zawartych... lepiej nie czerpać z nich wzorców.
+Quote Post
Kargul1000

-----

W sumie co Sklep sam w sobie nie musi być jakoś wspaniale zabezpieczony i bezpieczny najważniejsze to to żebym zaliczył projekt i żebym załapał całą istotę powstawania sklepów internetowych (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
bercow

-----

Cytat(Kargul1000 @ 21.12.2010, 16:19:39 ) *
... zaliczenie projektu...

Cytat(modern-web @ 21.12.2010, 17:43:39 ) *
Przestarzałe praktyki... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Zaczac przygode to moze od czego chce, ale do zaliczenia, to nie ma znaczenia z czym wyskoczy, napiszesz allegro, masz dwa bo sie logo nie sposoba, zrobisz trzy produkty i koszyk, masz 3, bo tak. Chyba kazdy pamieta, ze ocena nigdy nie odzwierciedlala jakosci projektu, nie w szkole/uczelni.
+Quote Post
Kargul1000

-----

No php chciałem poznać aby sie dalej w nim rozwijać jeszcze myślę o JSP i servletach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) no ale to powoli (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

No to się zabieram za kończenie MVC w UML (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) przydadzą się do sprawozdania (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Dziękuje za pomoc wszystkim pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

AAAA jeszcze mam takie pytanie W CZYM PISAĆ PHP NO OCZYWIŚCIE OPRÓCZ ECLIPSE, CO POLECACIE, może w Gedit, czy bluefishu (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Codzi mi o coś przyjaznego pod linuxem na X-ach (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

A tak jeszcze wracając do tego co powiedział BERCOW ze ocena nigdy nie odzwierciedlala jakosci projektu to wszystko zależy od tego jak nasz projekt zaprezentujemy:) nawet za jakiś szajs dostaję zawsze 5 (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) bo mam dobry bajer (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Ten post edytował Kargul1000 21.12.2010, 18:44:47
+Quote Post
darko

-----

NetBeans
+Quote Post
modern-web

-----

Na linuxa chyba jest odpowiednik Adobe Dreamweaver CS3 ale głowy nie daję...
W każdym razie na PC jest to najlepszy (w każdym razie wg. mnie) program do pisania wszelkiego typu skryptów oraz projektowania stron (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - Adobe Dreamweaver CS5 ;d

Ten post edytował modern-web 21.12.2010, 20:26:25
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.09.2025 - 00:34