![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Proszę o pomoc, otóż mam do zrobienia skrypt konwertujący system dziesiętny na dwójkowy liczbę popieraną od użytkownika za pomocą fromularza. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiesz jak napisać skrypt czy nie wiesz jak się w ogóle zamienia? bo to jest różnica (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam! Proszę o pomoc, otóż mam do zrobienia skrypt konwertujący system dziesiętny na dwójkowy liczbę popieraną od użytkownika za pomocą fromularza. Jeżeli chodzi o napisanie własnego kodu to to poniżej powinno Cię naprowadzić.
W przeciwnym wypadku użyj gotowej funkcji (dec to bin). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o napisanie własnego kodu to to poniżej powinno Cię naprowadzić.
W przeciwnym wypadku użyj gotowej funkcji (dec to bin). OK proszę podpowiedz mi jeszcze, bo wiem jak mam to umieścić w kodzie html ale co jeszcze dopisać by skrypt konwertowal liczby podane przez użytkownika wpisując w formularz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz formularz z jednym polem 'input' który wyśle dane do twojego skryptu. W skrypcie odbierz dane z tablicy $_GET/$_POST['nazwa_inputa'] i zamień za pomocą tego skryptu który już masz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Napisz formularz z jednym polem 'input' który wyśle dane do twojego skryptu. W skrypcie odbierz dane z tablicy $_GET/$_POST['nazwa_inputa'] i zamień za pomocą tego skryptu który już masz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) mój kod w html o nazwie decbin.html: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Dziesiętny-dwójkowy</title> </head> <body> <form action="<?php echo $_SERVER['decbin1']; ?>" method="POST"> <p><strong>Podaj liczbę dziesiętną: </strong> <input type="text" name="liczba"/> <p><input type="submit" value="przelicz"/></p> </from> </body> </html> i oddzielny skrypt php o nazwie decbin1.php: <?php $_POST["liczba"]; for( $i = 0; $i < $int_size; $i++ ) { echo (1<<($int_size-$i-1))&$liczba ? '1' : '0'; } ?> kurcze, co robię nie tak?! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 2 Dołączył: 22.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w pliku html masz kod php ? ;\
nie łatwiej zrobić to w jednym pliku php ?
Ten post edytował magu112 21.12.2010, 15:29:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:51 |