![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem w Google i znalazłem tylko takie zabezpieczenie
,ma to zapobiegać przed przechwytywaniem danych w sesji.Czy zna ktoś ,także inne zabezpieczenia w sesji. Myślę ,także na zainicjowaniu zmiennej sesji i zapisania jej do bazy danych,po czym zniszczenia jej i korzystania tej z bazy danych,ale czy to zwiększy bezpieczeństwo? ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zwykle stosuje taki dość standardowy system:
Ktoś wchodzi pierwszy raz i dostaje jeden cookie z kodem sesji. Po zalogowaniu dodaje mu drugie cookie, które jest hashem np. po jego loginie i jakiejs tam zmiennej losowej, dodatkowo ten hash zapamiętuje przy jego loginie w bazie danych. Mam tam oddzielną kolumnę hash_key. Przy każdym wywołaniu przez niego strony sprawdzam czy jest zalogowany (tutaj _SESSION), oraz zadaje zapytanie do bazy czy istnieje takich hash w bazie (tutaj z COOKIE numer 2). Jeżeli wszystkie dane z bazy, dane z sesji i adres IP się zgadzają to uznaje tę sesję jako bezpieczną. Przed zalogowaniem korzystam z samej sesji i sprawdzam jedynie IP przypisane do niej. Nie specjalnie nigdy zajmuje się sesjami dla niezalogowanych, bo zwykle nie mają do niczego uprawnień. -------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za wskazówkę ,ale z IP to raczej się nie pokuszę -co niektórzy mają ,dynamiczne IP -zamiast IP da rady to zrobić z DNS-em?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej nie dostaniesz DNS'a chociaż nigdy nie interesowałem się tym tematem. DNS też może się zmienić przy zmiennym IP (patrz neostrada - DNS zależny od podsieci w której się aktualnie znajdujesz). Bezpieczeństwo po IP raczej jest dla systemów gdzie wymagasz od użytkownika logowania za każdym razem, a ochrona sesji ma zabezpieczać przed kradnięciem ciastka. Jeżeli robisz jakiś zwykły system, to masz absolutną rację, że możesz go zaniechać ;-)
-------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za wskazówkę ,ale z IP to raczej się nie pokuszę -co niektórzy mają ,dynamiczne IP -zamiast IP da rady to zrobić z DNS-em? ![]() IP, można użyć jako element zabezpieczenia sesji, przy każdym odświeżeniu sprawdzasz czy IP nie zmieniło się, czyli czy sesja nie została przechwycona, przecież nawet jak ktoś ma zmienne IP to w czasie jednego połączenie jest ono takie samo, tylko pozostaje jeszcze pytanie czy takie dodatkowe zabezpieczenia, rzeczywiście są konieczne? wydaje mi się, że w przypadku zwykłych serwis, które nie zawierają jakichś szczególnie poufnych danych, wystarczy wygasanie sesji po dłuższym czasie nieaktywności |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się, że w przypadku zwykłych serwis, które nie zawierają jakichś szczególnie poufnych danych, wystarczy wygasanie sesji po dłuższym czasie nieaktywności Właściwie w domu nie mam zbyt wartościowych przedmiotów, wystarczą same drzwi. Ten post edytował fifi209 19.12.2010, 21:59:17 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:57 |