![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 22.06.2009 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako fan Peara i jego DB boli mnie że nie mogę (albo nie umiem) wyciągnąć tylko jednego wiersza za pomocą zapytania. Może najlepiej będzie na przykładzie. Załóżmy że chcę wyciągnąć sobie dane jakiegoś usera. W rezultacie spodziewam dostać tylko jeden wiersz. Robię w modelu (w uproszczeniu):
Dostaję wtedy tablicę jednoelementową w której jest tablica z danymi usera, z której muszę wyłuskać ten jeden element. Czy jest jakiś sposób żeby dostać od razu tablicę z danymi usera? Dotychczas robiłem to używając array_pop():
ale jest to rozwiązanie wg mnie nieeleganckie. Czy nie ma czegoś w stylu ->result_row()? Przekopałem dokumentację i pliki ale nic ciekawego nie było. Znalazłem coś takiego jak ->current() ale nie wiem czy to rozwiąże mój problem. Jak Wy sobie z tym radzicie? Druga rzecz to przygotowywanie list do <selectów>. Mam tabelę userów, robimy zapytanie wyciągające id_user i login. Teraz chciałbym spreparować tak dane, żeby można je było wstawić do form::select. Muszę wszystko jeszcze raz przefeczować, wstawiając do indeksu tablicy id_user a do wartości jego login. W Pearze było to tak fajnie rozwiązane, że jeśli robiłem zapytanie "SELECT id_user, login FROM (...)" to id_user (w zasadzie pierwsza wybrana kolumna) mogła się od razu stać indeksem tablicy. Tu indeksy są z góry definiowane jako numeryczne. Czy można to jakoś zmienić? Jak Wy przygotowujecie tablicę z wartościami dla <selecta>? Mowa o Kohana2.3.4, nie korzystam z ORM (na razie) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 22.06.2009 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie zadziała, ale niezupełnie o to mi chodzi. Ten sam rezultat dostaję robiąc array_pop(), a zapisuję wszystko w jednej linijce. Właśnie chodzi mi o to, żeby się za bardzo nie rozwodzić. taki zamiennik result_array(false) zwracający tylko jeden wiersz. Chyba będę musiał coś takiego sobie sam dopisać...
A co z drugą częścią pytania? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie zadziała, ale niezupełnie o to mi chodzi. Ten sam rezultat dostaję robiąc array_pop(), a zapisuję wszystko w jednej linijce.
krócej chyba się nie da (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@Piespluto: Problem z Twoim kodem jest jeden... A co jeśli rekordu spełniającego warunek nie ma? Jak ma wyciągnąć current() z niczego? Ogólnie dobrze phpion już napisał i sam robię podobnie. Rozwiązaniem jest więc to, co sam autor zasugerował.
Co do wartości idących w select to nie liczę nigdy na indeksy i wartości z bazy. Często je jeszcze obrabiam i dlatego taka funkcjonalność jak "pierwsza kolumna staje się indeksem tablicy" jest m zazwyczaj zbędna. Poza tym skąd masz pewność, że wartość jest ZAWSZE unikatowa? Ja jako programista też jestem tylko człowiekiem i mogę się w zapytaniu walnąć. W efekcie dostanę wiersze mogące się duplikować (zakładam, że skrypt/funkcja tworzące select mogą dostać dowolną tablicę) a z tego co czytam, nie walidujesz tych danych, tylko zakładasz z góry ich unikatowość i możesz mieć potem problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie latwiej posłużyć się ORMem i metodą find() ? : o
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
No właśnie nie do końca. Często mam do czynienia z sytuacjami, gdzie jako wynik mogę otrzymać 0 lub false (przykład to zapytanie zliczające - false to błąd zapytania, 0 to brak rekordów pasujących w wyniku, przy debugu to ogromna różnica) i muszę stosować operator porównania z uwzględnieniem typu, czyli === a w takim wypadku NULL robi problem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Poza tym skąd masz pewność, że wartość jest ZAWSZE unikatowa? Ja jako programista też jestem tylko człowiekiem i mogę się w zapytaniu walnąć. W efekcie dostanę wiersze mogące się duplikować (zakładam, że skrypt/funkcja tworzące select mogą dostać dowolną tablicę) a z tego co czytam, nie walidujesz tych danych, tylko zakładasz z góry ich unikatowość i możesz mieć potem problem. Wartość jest zawsze unikatowa, bo indeksami tablicy stają się wartości z kolumny z indeksem primary. To logiczne że nie wybieram na indeksy tablicy mającej się stać optionami, kolumny bez PRIMARY bądź UNIQUE. Jako programista porządnie testuję kod przed wpuszczeniem go w produkcję, więc jeśli się walnę w zapytaniu to od razu się skapnę, że np wybrałem 2 kolumny w dajmy na to odwrotnej kolejności, więc nie widzę problemu;) Nigdzie też nie napisałem że nie waliduję danych. Robię to, jeśli jest potrzeba rzecz jasna, tylko że w kontrolerze. Z drugiej strony w sumie nie wiem co tu w tym konkretnym przypadku miałoby być do walidowania? No właśnie nie do końca. Często mam do czynienia z sytuacjami, gdzie jako wynik mogę otrzymać 0 lub false (przykład to zapytanie zliczające - false to błąd zapytania, 0 to brak rekordów pasujących w wyniku, przy debugu to ogromna różnica) i muszę stosować operator porównania z uwzględnieniem typu, czyli === a w takim wypadku NULL robi problem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A jaki problem robi null, bo nie widzę? @piespluto Można użyć faktycznie ->result()->current(). W zasadzie array_pop() działa tak samo, bo jeśli nie będzie wyników też da nulla. Tyle że array_pop() bierze ostatnią wartość z tablicy (gdyby było np kilka wierszy wyniku). Jakby co to array_shift() chyba wyciąga pierwszy element tablicy. A co jeśli chcemy wyciągnąć tylko jedną komórkę z bazy w wstawić ją do zmiennej? Np. z zapytania "SELECT login FROM USERS WHERE id_user = 5"? Po current też dostanę tablicę więc musiałbym zrobić coś w stylu: return $res['login']; Tez jest to nieeleganckie tym bardziej że tu trzeba sprawdzić issetem czy w ogóle indeks 'login' istnieje. Można to zrobić używając znów array_pop() ale jest to też dość nieeleganckie. W PEAR było coś takiego jak ->getOne. Czy Kohana ma jakiś tego odpowiednik, albo czy zna ktoś jakiś rozszerzony moduł db? Zresztą w ogóle brakuje mi takich rzeczy jak właśnie getOne, getRow, getCol. Ten post edytował lorak110786 20.12.2010, 00:45:09 |
|
|
![]()
|
|
A więc aby dorwać się do wierszy to current, ale możesz też przewijać się między rekordami używając next i previous itd -> http://docs.kohanaphp.com/libraries/database/result
Jeśli chcesz do kolumny wyniku to jeśli wiesz, że wynik jest, odnosisz się do nazwy kolumny, a więc choćby $this->db->query('bla, bla')->current()->nazwa_kolumny @bottom: niestety nie spotkałem się z taką funkcjonalnością o jakiej piszesz. Chyba będziesz musiał ją zaimplementować sam, dziedzicząc po db i rozszerzając tę klasę o ową funkcję. No i w wymaganej klasie to ją ustawiać jako domyślny model połączenia z bazą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na chwilę obecną nie widzę innego rozwiązania.
Powód edycji: [thek]: Dopisek dla kolegi poniżej.
|
|
|
![]()
|
|
A więc aby dorwać się do wierszy to current, ale możesz też przewijać się między rekordami używając next i previous itd -> http://docs.kohanaphp.com/libraries/database/result Jeśli chcesz do kolumny wyniku to jeśli wiesz, że wynik jest, odnosisz się do nazwy kolumny, a więc choćby $this->db->query('bla, bla')->current()->nazwa_kolumny Dokumentację czytałem w pierwszej kolejności, więc wiem o tym:) Myślałem że jest jakiś sprytniejszy sposób nieopisany w dokumentacji (przeglądając pliki Kohany udało mi się już znaleźć kiedyś rzecz o której się nie mówi w dokumentacji a która jest użyteczna). Co do kolumny, to nie zrozumiałeś mnie. Nie chcę wyciągnąć jednej wartości na podstawie kolumny, tylko całą kolumnę. Jeśli np. dam zapytanie "SELECT id_user, login FROM users" i użyję getCol to dostanę tablicę gdzie indeksami będą id_userów a wartościami loginy. W sam raz na wstawienie tego do <select> w widoku. W manualu peara ładnie to pokazano: http://pear.php.net/manual/en/package.data...mmon.getcol.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jeśli np. dam zapytanie "SELECT id_user, login FROM users" i użyję getCol to dostanę tablicę gdzie indeksami będą id_userów a wartościami loginy. W sam raz na wstawienie tego do <select> w widoku. ORM::select_list() Dopisanie tego do zwykłej klasy Database to przecież 2 minuty pracy. |
|
|
![]()
|
|
ORM::select_list() Dopisanie tego do zwykłej klasy Database to przecież 2 minuty pracy. (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) Dokładnie o to mi chodziło:) Czas zatem obadać w końcu tego ORMa. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:48 |