![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Głowiłem się co zrobić i nie wiem, chodzi mi o to aby po założeniu konta na dany mejl przyszedł link z aktywacją konta. Jak to zrobić ?
Plik: rejestracja.php
rejestrator.html
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zakładasz konto, w tabeli z użytkownikami w kolumnie activation_key zapisujesz unikalny klucz (możesz go generować poprzez $key = md5(uniqid(mt_rand(), true))(IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
2. Wysyłasz maila w którym jest link typu /activate/1/432490123d23kd239dk22d.html, gdzie 1 to ID użytkownika, a drugi parametr to klucz. Na stronie aktywacji robisz bardzo prostą rzecz: wyszukujesz użytkownika o ID = :id i activation_key = :key. Jeżeli znajdzie, to kolumnę tą ustawiasz na NULL i użytkownik jest aktywny Na stronie logowania po tym jak już pobierzesz użytkownika wg jego loginu/maila sprawdzasz najpierw czy jest aktywny (activation_key !== null), jeżeli tak to sprawdzasz poprawność hasła, jeżeli nie to wiadomo - konto jeszcze nie aktywowane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
coś mi to nie wychodzi
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To niedobrze (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobił taki przykład:
Jak widać code_user = 0 Wytłumacze za pomocą funkcji if
Teraz wysyłamy maila:
Teraz link aktywacyjny. Nie wiem proponuje adres np http://twojawww.pl/activate.php?id=1&sid=[tutjatwójkod] I SQL Do sprawdza czy się zgadza (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) potem zmiana code z 0 na 1 i aktywacja gotowa! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) )(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował _Martin_ 16.12.2010, 19:14:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 12:09 |