![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 21.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
mam jak mniemam prosty problem: Mam plik tekstowy o zawartości <p>sample</p> obok istnieje formularz w którym mam przycisk i pole textowe po kliku zmienna info jest przesyłana do pliku php o takim kodzie:
chciałbym aby słowo sample było zamienione tym co zostało wpisane do pola textowego i zapisane do pliku dało by się coś z tego zrobić? Ten post edytował lee2 16.12.2010, 14:57:22 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem, że chodzi o to, żeby to zapisywało się w pliku pomiędzy <p> a </p> ?
lub w inny sposób
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 21.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to zapisywał zamiast konkretnego ciągu znaków - w tym przypadku "sample"
otwiera plik txt > wyszukuje słowo sample > zamienia je tym co kryje się pod zmienną wysyłana z formularza |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aha, no to
|
|
|
![]() ![]()
|
|
bardzo dziękuję wszystko działa!
pojawiła sie natomiast opcja rozbudowy....mam kod w postaci
jak widać są 3 przyciski linki i teraz chciałabym uzyskać efekt 1. po kliknięciu w obrazek wczytuje się plik test1.txt, test2.txt lub test4.txt w zależności od klikniętego obrazka obrazka 2. we wczytanym tekście odszukuje ciąg znaków "sample" 3. zamienia po kliknięciu w przycisk "zapisz" wyświetla wczytany fragment z podmienionym łańcuchem to juz chyba koniec mojej drogi przez mękę z php... |
|
|
![]()
|
|
zapewne można to zrobić przy uzyciu js, jeżeli używamy tylko php to przykładowo rozbudowany kod, który cały będzie w pliku index.php
skorzystałem tutaj z tablic $_GET oraz sesji. Kod jest w miarę prosty, oczywiście o zabezpieczenia musisz zadbać sam. Najpierw trzeba kliknąć na któryś z obrazków, do $_SESSION['dane'] wczyta Ci tekst z pliku, w zależności od klikniętego obrazka (a właściwie linku) - pętla switch. Jeżeli nie klikniesz to zmienna sesyjna ma wartosc false, a po kliknięciu "Zapisz" pojawia się stosowny komunikat. Mam nadzieję że pomogłem, a przynajmniej rozjaśniłem trochę. Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
bardzo dziękuję za pomoc, przykład jest jak najbardziej dydaktyczny.
jedynie zastanawia mnie fakt: - nie działa (nie wczytuje plików) - działa pozdrawiam i dzięki! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 23:52 |