![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: Bolesławiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, oto mój problem:
Mam nagłówek strony we flash'u, a tuż pod nim umieszczam menu. Całość sekcji body umieszczoną mam w pliku 'start.php', a w nim tuż pod kodem osadzenia obiektu flash funkcję php includującą plik 'menu.php'. Niestety po takim 'zlepieniu' powstaje na wynikowej stronie odstęp między header'em a menu. Co ciekawe, gdy cały kod pliku 'menu.php' wklejam bezpośrednio do start.php (zamiast include), odstęp znika. Wniosek jest dla mnie taki, iż za odstęp ten odpowiada 'include' - dlaczego tak się dzieje i co z tym zrobić? Proszę o pomoc. strona http://nowa.collecta.pl/index2.php Tu zamieszczam część kodu: start.php
menu.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz:
</div> <?php include "php/menu.php"; ?> </div> Powinno byc: </div><?php include "php/menu.php"; ?> </div> -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: Bolesławiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz: </div> <?php include "php/menu.php"; ?> </div> Powinno byc: </div><?php include "php/menu.php"; ?> </div> Nie działa - Twoja propozycja to usunięcie znaków 'Enter' - z tego co mi wiadomo, zarówno w html jak i php takich znaków mogę wstawić nawet tysiąc i dopóki nie będą to <br />, to nie ma prawa pojawić się nowa pusta linia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw kodowanie w <meta> na takie jakiego używasz.
Jakiego edytora używasz? |
|
|
![]()
|
|
Kodowanie mam ustawione (utf-8). Edytor (w mojej opinii jeden z najlepszych) to Notepad++
EDIT: Faktycznie, plik menu.php miał inne kodowanie - stąd błąd. Problem jednak częściowo rozwiązany Co prawda IE nie pokazuje odstępu, Mozilla (3.6) wyświetla niewielki odstęp. Myślę jednak, że to kwestia styli w css - muszę pogrzebać. Tak czy siak, dziękuję za pomoc. PZDR Ten post edytował kaybee1 16.12.2010, 19:32:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 10 Dołączył: 3.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie mam ustawione (utf-8). A masz włączone BOM? Ten post edytował mhw 16.12.2010, 19:22:31 -------------------- "the quieter you become, the more you are able to hear"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:42 |